Ny bok om människorna bakom smalspåret

"Är man extremt intresserad av tåg och vill läsa om varenda liten mutter så finns det andra böcker som passar bättre." Det säger Staffan Ekengren om sin nya bok "Spår av passion".

Staffan Ekengren har skrivit boken "Spår av passion" som handlar om smalspåret och på söndag öppnar även en utställning med hans bilder på Västerviks museum.

Staffan Ekengren har skrivit boken "Spår av passion" som handlar om smalspåret och på söndag öppnar även en utställning med hans bilder på Västerviks museum.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2022-05-14 08:00

Det han vill berätta om är människorna bakom. De som lyfter och bär verksamheten. De hårt arbetande ideellt engagerade som lägger en stor del av sin fritid på att bevara och driva smalspårsjärnvägen i Småland, förklarar författaren.

– Det är inte ofta man ser den här nivån av engagemang och vänskaplighet.

Från början skulle det vara ett kort besök för att fotografera arbetet i Tjustbygdens järnvägsförenings verkstad, men det växte till en hel bok.

"Spår av passion" är i grunden en fotobok, men kryddad med texter. Här finns allt från reportage om och kring järnvägen, till tips på resmål och stopp som kan göras längs med vägen.

– Det finns en hel del tågböcker och de handlar mycket om historia och teknik. Jag ville vara flugan på väggen och se vad de skapar i dag. Jag tyckte också det kändes viktigt att berätta mer, utöver det bilderna kan säga.

undefined
Bild från Staffan Ekengrens bok om Smalspåret, "Spår av passion". Det var så här det började, med ett besök i Smalspårsföreningens verkstad.

Denna söndag den 15 maj släpps boken och i samband med det invigs också en utställning på Västerviks museum, med Staffan Ekengrens bilder.

– Jag är väldigt förväntansfull, nervös och också väldigt stolt över både boken och utställningen.

Staffan, som i grunden är journalist och har jobbat i många år med kommunikation, tror att det finns stor potential för boken.

– Det finns enormt många tågintresserade människor, men den är också för alla som är intresserade av att läsa något mänskligt och nutida och upptäcka något man kanske inte visste att man var intresserad av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!