Stämning och pris i visans ruin

Den fyrtioandra Visfestivalen i Västervik är till ända. 42 år i rad är en majestätisk veteran bland festivaler. Men årets stipendiat har varit med längre än så - Alf Hambe, 76, skrev sina första visor i början av 1960-talet.

Mikael Rickfors sjöng både nytt och gamla klassiker. Foto: Maria Berggren

Mikael Rickfors sjöng både nytt och gamla klassiker. Foto: Maria Berggren

Foto:

Västervik2007-07-16 06:09

Visa från Molom, Orgel på vinden, Kajsas Udde och kanske Gröne greven är sagor från hans diktade landskap.
Han sjöng dom alla när han uppträdde i Stegeholmsruinen på lördagskvällen. Det var hans tolfte framträdande på festivalen genom åren. Det här är visa när det är som mest genuint. I den mest traditionella tappningen.
det var föga överraskande att stipendiet till Fred Åkerströms minne gick till Alf Hambe. Jag har förvisso på annan plats i den här avisan gissat att det skulle gå till Sofia Karlsson. Enda anledningen till att jag där förbisåg Hambe var att jag tog för givet att han fått det för länge länge sedan. Men först nu var det dags. Han blev ärligt överraskad och tog emot äran och förstås de 25 000 kronorna med öppna famnen.
Lördagskvällen inleddes annars med Last Call från Lund som sjöng acapella så det gav wow-effekter långt utanför murarna. Ett nummer som avvek med samtidigt tillförde ytterligare en nyans i visboken.
Sofia Karlsson tolkar främst Dan Andersson, och gör det bra, i bland kan det kännas tillrättalagt. men hennes djärva tolkning av Jussi Björlings "Till havs" gav en helt ny dimension. Hon visar att hans stormiga och kraftfulla hav också kan vara som en ljuv smekning mot kinden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om