Stängslet vid vattnet måste bort

En fastighetsägare åläggs att ta bort ett olovligt stängsel på strandskyddat område.

Stängslet måste bort! Det slår länsstyrelsen fast i ett beslut.

Stängslet måste bort! Det slår länsstyrelsen fast i ett beslut.

Foto: Lars-Göran Norlin

Västervik2018-10-09 14:00

Var stängslet ett sätt att olovligt privatisera mark i ett strandskyddat område, eller handlade det bara om att skydda marken från bökande vildsvin?

När ärendet, som handlar om en fastighet i Västerviks skärgård, hamnade på miljö- och byggnadsnämndens bord, så valde man den förstnämnda förklaringen. Man tyckte att fastighetsägaren genom att sätta upp stängsel, och klippa gräset innanför stängslet, försökt utvidga sin egen tomt och avskräcka allmänheten från att gå på mark som egentligen var allmän.

Mannen ålades att ta bort stängslet, och förbjöds att klippa eller röja området.

Markägaren gav en annan bild. Stängslet hade satts upp för att skydda mot vildsvin, och genom röja marken gjorde han bara området mer tillgängligt för allmänheten.

"Ingen del av gräsmattan på tomten är anlagd, utan det är en naturtomt som kommit fram genom röjning", skrev han i ett överklagande till länsstyrelsen.

Efter att ha besökt platsen beslutade länsstyrelsen sig för att gå på kommunens linje. De tycker att stängslet tillsammans med att mark röjts eller klippts gör att mark fått ett mer privat intryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om