Står fast vid kortsystem

Västervik är en av 25 kommuner i landet som använder sig av ett kortsystem på återvinningscentralerna. Det innebär att hushållen har ett begränsat antal besök varje år. I Göteborgs kommun har systemet fått konsekvenser i form av att invånarna dumpar sitt avfall i naturen. Enligt Carolina Stalebrant, tillförordnad miljö och byggnadschef, är det inte en synlig trend i Västerviks kommun.

Västervik är en av 25 kommuner som använder sig av ett kortsystem vid besök hos återvinningscentraler.

Västervik är en av 25 kommuner som använder sig av ett kortsystem vid besök hos återvinningscentraler.

Foto:

Västervik2015-04-14 07:25


- Jag kan inte säga att vi ser några sådana kopplingar bara genom att titta på antalet inkomna klagomål, säger Carolina Stalebrant.
I Västerviks kommun betalar kunderna grundavgift per boendetyp. För ett flerbostadshus betalas 575 kronor per år per lägenhet, en- och tvåfamiljshus betalar 850 kronor per abonnemang, och radhus och parhus betalar 850 kronor per lägenhet. I grundavgiften ingår kostnader för information, rådgivning, avfallsplanering, kundservice, fakturering och administration. Dessutom ingår kostnader för återvinningscentralerna där hushållen kan lämna farligt avfall, elavfall, batterier, grovsopor, kylar och frysar. I grundavgiften ingår ett besökskort till kommunens återvinningsanläggningen. Besökskortet öppnar bommarna till återvinningscentralerna och till Målserums avfallsanläggning.
Kunden har ett begränsat antal besök varje år. En- och tvåfamiljshus, radhus och parhus har tio fria besök. Flerbostadshus har sex besök per lägenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om