Statystrider och skyltnostalgi

De historiska gestalterna strider om vem som ska bli staty. Ett lärorikt teaterinslag i nya gatunamnsutställningen som invigdes inför storpublik igår.

Vem av de historiska karaktärerna ska få bli staty i Västervik. Teaterpjäsen i anslutning till utställningen är kort men lärorik.

Vem av de historiska karaktärerna ska få bli staty i Västervik. Teaterpjäsen i anslutning till utställningen är kort men lärorik.

Foto:

Västervik2011-12-19 07:18


- Klart att jag ska bli staty. Jag var ju den tidens vackraste kvinna och mäklade fred. Farfar var aldrig Västervik ,kunde inte ens svenska och förstörde bara, så resonerar Aurora Königsmark i den specialskrivna pjäsen som ackompanjerar utställningen om Västerviks gatunamn.
Att Königsmarks gata är uppkallad efter en plundrare i 30-åriga kriget är kanske inte så gångbart idag. Måhända inte andra namn heller.
Därför resonerar en hel rad historiska gestalter (med gator uppkallade efter sig) om varför just de ska bli valda till staty.

Ambitiös
Alla argumenterar gott för sin sak men vem som till slut blir pjäsens staty ska inte avslöjas.
Omkring 100 personer kom till invigningen av den ambitiösa gatunamns-utställningen som funnits på planeringsstadiet i två år.
- Vi har tittat i allt material och i alla arkiv man kan tänka sig, berättar museets Veronica Palm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om