Stölder av båtmotorer fortsätter att öka

Polisen efterlyser mer samverkan mot båtmotorstölder. Fungerande båt- och grannsamverkan är det bästa sättet för att hindra tjuvarna, enligt polisen.

Båtmotorer är ett eftertraktat byte för tjuvar. Foto: Ellinor Harrysson

Båtmotorer är ett eftertraktat byte för tjuvar. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-04-21 18:10

Stölder av båtmotorer och båtar är inte längre brottslighet som bara sker sommartid. 2017 nådde de båtrelaterade stölderna rekordnivåer och mycket talar för att prognosen för 2018 ser liknande ut.

- En ny trend är att allt fler stölder sker medan båtarna står på land, då båtarna oftast står helt obevakade, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för polisens arbete med sjörelaterade tillgreppsbrott.

GPS och DNA

Stöldförebyggande åtgärder som de nämnda gps-sändarna, märk-DNA och liknande underlättar polisens arbete att spåra stöldgodset. Dock finns inga larm eller lås som ger tillräckligt skydd. Fungerande båt- och grannsamverkan är det bästa sättet för att hindra tjuvarna, menar Rino Carlsson.

- Genom att människor engagerar sig och inte enbart ser efter sin egen - utan även andras - egendom och delar informationen med varandra och med polisen. Allmänheten blir polisens ögon - och vice versa.

Många av båtmotorerna som stjäls fraktas ut ur landet.

- Mer än 80 procent av det som stjäls lämnar Sverige. Skulle vi och andra brottsbekämpande myndigheter dessutom få utökade befogenheter i samband med kontroll vid utresa ur landet så förändras ju spelreglerna för den grova organiserade brottsligheten, säger Rino Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om