Stopp för nya vaccinbokningar på hälsocentralerna

Snart är det inte längre möjligt att boka vaccinationstid på hälsocentralerna – all fortsatt vaccinering ska ske på Vaccinationscentralen i Västervik.

Christina Dunger Petersson på Esplanadens hälsocentral berättar att undantag görs för personer med akuta allvarliga allergier.

Christina Dunger Petersson på Esplanadens hälsocentral berättar att undantag görs för personer med akuta allvarliga allergier.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2021-04-21 13:55

Det berättar regionens vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Anette Karlsson, verksamhetschef på Gamleby hälsocentral:

– Vi fortsätter att vaccinera med den första dosen denna vecka och nästa, det vill säga till och med vecka 17. Men därefter bokar vi inte på någon mer för dos ett.

– Alla som fått sin första spruta hos oss får dock även dos två här. Och det upplägget fortsätter vi med fram till sommarsemestrarna.

Marie Ragnarsson poängterar att det gäller för samtliga hälsocentraler i Västerviks kommun, även privata, – där man fått dos ett får man också dos två.

En som reagerat på nyordningen – det vill säga, att de som inte bor i centralorten fortsättningsvis måste ta sig in till stan för att få sina sprutor – är Gamlebybon Leif Nielsen.

– Det är konstigt. Ska man som tillhörande en riskgrupp behöva åka med kollektivtrafiken in till Västervik för att bli vaccinerad, undrar han?

Ja, man behöver ta sig in till stan, konstaterar Marie Ragnarsson. 

– Att genomföra vaccinationerna på Vaccinationscentralen ger ett bättre flöde, och nu tänker vi oss att vi har nått fram till en åldersgrupp som är lite mer mobil.

undefined
Snart kan man inte längre boka vaccination på sin hälsocentral. Den fortsatta vaccineringen ska ske på Vaccinationscentralen i Västervik.

Det finns dock ett viktigt undantag i fråga om var man ska vaccinera sig. För dem med allvarliga akuta allergier ska injiceringen ske på Esplanadens hälsocentral i Västervik, och inte på Vaccinationscentralen i Bryggaren.

– Här har vi övervakning av en sjuksköterska och en undersköterska samt en läkare i beredskap, berättar Christina Dunger Petersson, chef på Esplanadens hälsocentral.

De senaste dagarna har bland annat Dagens Nyheter rapporterat om att en del vaccindoser, det gäller Astra Zenecas, fått slängas på grund av att människor väl på plats inte velat ha vaccinet. Är detta något som inträffat även i Region Kalmar län, det vill säga att doser fått slängas av den här anledningen?

– Nej. Vi har reservlistor och ser till att vaccinet kommer andra individer till del istället. Visst kan det vara enstaka doser som av olika anledningar måste kasseras, till exempel för att man tappat dem eller att det blivit övertryck i en ampull. Men det är undantag.

Även Christina Dunger Petersson är noga med att understryka att man inte kastar vaccin.  

– Vaccinet kan sparas en dag. Och vi har en ringlista. Kommunen kan komma och hämta doser som blivit över. De går då till nytillkomna gamla i hemsjukvården. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!