Barn- och utbildningsförvaltningen i Västerviks kommun erbjuder sedan drygt tio år tillbaka verksamheten Föräldrastöd, där man bland har kursen Aktivt föräldraskap. Den ger en möjlighet att få konkreta råd, lyssna till och diskutera de andra deltagarnas familjesituationer med barn.
– Vi brukar ge två kurser per år, ibland fler. Sedan starten har cirka 400 föräldrar varit med.
Stefanie Kniepmeyer jobbar även med föreläsningar, enskild rådgivning och handledning samt utbildning till personal inom förskolan och skolan.
Tips på strategier
I början var det många kvinnor som gick kursen, men nu är det ungefär 30 procent män.
– Det allra bästa är om man kan gå tillsammans.
Vad tar du upp under träffarna?
– Vi pratar om vilka verktyg som kan användas i olika situationer, till exempel när det gäller kläder, mat och syskonbråk. Vi tar också upp konflikthantering, vilka strategier som kan behövas, hur man kan tänka.
Varför blir det då så här, och har föräldrar ”alltid” varit osäkra i sin föräldraroll? Stefanie Kniepmeyer menar att dagens föräldrar är mer vilsna än förr, mer osäkra.
– De får för mycket information, eller egentligen för mycket motsatt information. Det blir många krockar mellan sociala mediers tyckande och råd från vänner, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar.
Skiftning i föräldraskap
Träffarna tar också upp stress och mobilanvändande.
– Under de 14 år jag jobbat med detta ser jag en skiftning i föräldraskap. Nu ska vi göra allt på en gång; förverkliga oss själva, göra karriär, ha ett vackert hem och väluppfostrade barn.
– Men föräldrarna är inte alltid medvetna om att det är så här. Det är första steget, för att kunna göra medvetna val.