Vid slottsgrindarna är markarbeten färdiga. Två nya paviljonger med tolv nya rum ska vara inflyttningsklara till i juni.
Efter sommaren ska två flygelbyggnader börja byggas intill slottet. Det ska bli nytt kök och tre konferenslokaler och personalutrymmen. Båda projekten för tillsammans 40 miljoner kronor.
25 av de 66 rummen ska renoveras.
Och mer är på gång.
– Det gäller att se framåt. Jag kör några år till. Sedan får nästa generation, min dotter Sigrid Persdotter, ta över ägandet och utvecklingen av Gränsö Slott, säger Per Johansson, 71 år.
30 år efter branden och återuppbyggnaden expanderar Gränsö Slott på många fronter. Årsomsättningen landar på cirka 84 miljoner kronor och sysselsätter ett 80-tal årsarbetare.
– 2024 var ett bra år på alla sätt, i paritet med året efter pandemin. Men nu har vi en ökad omsättning och vi måste fortsätta att utveckla för att kunna möta framtiden med en ökande efterfrågan, säger Per Johansson.
Det projekteras på hur ett nytt kallbadhus ska ersätta nuvarande och hur spa-delen ska byggas ut.
– Vi är trångbodda där, både inne och ute. Vi väntar på detaljplan där och funderar på hur vi ska göra det, så det sker i rätt ordning. Det kanske blir nästa år, förklarar han.
I ambitionen att utveckla verksamheten existerar inte begreppet förvalta.
– Det är det sämsta ordet som finns. Det gäller alltid att utveckla och se framåt.
Finns det någon risk att ni bygger för mycket i den unika naturen bland ekarna?
– Nej, tvärtom. Vi är mycket nogsamma med att behålla känslan och inte inkräkta för mycket på den speciella miljön, vi vill utveckla området. I stället för att bygga ett stort hotell har vi fyra olika hotellmiljöer. Strandhotell, gårdshotell, parkhotell och naturlodgerna, svarar Johansson.
Gränsö Slott klassas som en av landets fyrstjärniga anläggningar.
Strävar ni högre?
– Nej, det finns ingen anledning för vår typ av anläggning. Vi har bra produkter som kompletterar aktiviteterna. Vi har bra mat med lokala råvaror som tillagas på ett modernt sätt. Våra kockar är kreativa och vi lockar såväl unga gäster som äldre. Vi strävar inte efter att vara innovativa och få utnämningar, svarar Per Johansson inför 2025 och de närmaste åren.