Iva Andersson är uppvuxen i Prag. Som 14-åring fick hon i uppgift att rita en teckning som visade hennes framtida liv. Hon tecknade en gård med hästar och turistverksamhet. Att hon elva år senare skulle flytta till Aneby med sin dåvarande kärlek var det kanske ingen som trodde. Drömmen gick till slut i uppfyllelse när hon flyttade till Västrum.
– Jag har alltid älskat djur och började rida när jag var sju år. Min första egna häst köpte jag då jag bodde i Aneby. Här på Belle Star ranch har jag haft ett 30-tal som mest.
Gjorde hästarna friska
Västrum flyttade hon till 2009. Gården ägs av Reumatikerförbundet, och förvaltas av en stiftelse. Iva arrenderar den.
Hon är utbildad hovformsspecialist. Ett yrke hon livnär sig på, även om hon numera dragit ner lite på antalet hästar. Yrket sliter nämligen på kroppen.
– Till att börja med jobbade jag med att rehabilitera hovar på ponnyer. Stora hästar lägger folk gärna pengar på, men när det kommer till små hästar säger många att de inte vill kosta på, att de hellre tar bort hästen. Då tog jag hem den till mig istället.
Hästarna blev friska under Ivas rehabilitering, men behövde sysselsättas. Som mest hade hon ett 30-tal.
– Jag tyckte att de åtminstone kunde dra in pengar till sitt eget foder.
Ridskolan blev ohållbar
Varefter antalet hästar växte i hagen sökte sig många av traktens barn till Belle Star ranch för att få rida.
– Som mest hade jag ett 40-tal barn och ungdomar som red här varje vecka, plus ridläger och turistverksamhet under somrarna.
– Till slut blev det ohållbart. Efter sex år orkade jag inte mer. Kvällarna och helgerna ägnade jag åt ridskolan, på dagarna jobbade jag i mitt företag.
Som hovformsspecialist slår hon inte på skor på hovarna. Hon formar dem istället efter hästens naturliga förutsättningar, för att den ska kunna gå barfota.
Tog examen som specialist
Allt började egentligen i Aneby. När hon inte fick tag på en hovslagare till sin häst blev hon tvungen att verka hovarna själv.
– Det var då jag började ifrågasätta varför den skulle ha skor. Jag tog reda på mer. Metoden kommer från USA, och har mottot ”skada inte hästen, respektera naturens läkningskraft”. Jag fick kontakt med Ove Lind, som utbildat sig i USA, och började som lärling hos honom. Så småningom kunde jag ta examen som hovformsspecialist, enligt SANHCP.
– Jag skulle verkligen önska att vi människor kunde utgå mer från hästens bästa än vårt eget bästa. Med skor blir blodcirkulationen sämre, och därmed hovarna. Men det går inte att ta av skorna på en häst som är van vid skor och låta den gå barfota utan att en specialist tittar på hovarna. En del hästar har så bra hovar att det går, andra måste rehabiliteras för att återfå sina normala hovar.
Startar till våren
Numera finns det 14 hästar på gården, fem som är Iva Anderssons, nio inackorderingar. Nu när hon haft ett års vila från ridskoleverksamhet tänker hon starta igen, men på ett annat sätt.
– Jag ska återuppta knatteridningen till våren, men med en åldersgräns på sex, sju år. Jag ska också fortsätta med turistverksamheten, det var många som hittade hit redan i somras.
– Jag kommer även ha familjehelger, där de små barnen rider och föräldrarna kör med vagn. Många efterfrågar att kunna göra en ridaktivitet tillsammans med sina barn.