– Det är ett stort bekymmer. Att många lärare saknar behörighet har stor betydelse för elevernas inlärning. Det är en sak att lära ut svenska till personer som är födda och uppvuxna i Sverige, men en annan sak att lära ut svenska till de som är andraspråkstalande. Det krävs ett helt annat upplägg, säger Inger Bergendorff, undervisningsråd på Skolverket till DN.
Emma Sohlman, rektor på Komvux i Västervik, säger att de flesta lärare hos dem är behöriga, men även andra personer har anställts som inte har behörighet.
– Om man jämför med övriga landet så är det bättre i Västervik. Men visst är efterfrågan stor. Det finns ett större behov av SFI-lärare än vad som finns tillgängligt.
– De flesta hos oss är behöriga, men vi har några som också är anställda på grund av god erfarenhetsgrund, och för att det finns bra kompetens.
Får inte sätta betyg
Det är enbart behöriga SFI-lärare som får sätta betyg på sina elever. Det betyder att lärare kan tvingas sätta betyg på elever som de inte har undervisat.
Hur fungerar betygsättningen hos er?
– Vi har alltid två lärare i samma grupp med elever. De har dem inte samtidigt, men de har eleverna båda två och lär känna dem. På så sätt kan de sätta betyg. Det är hur vi gör, sedan vet jag inte hur andra har löst det. Vi gör alltid sambedömningar också, för att det ska vara opartiska bedömningar av prov.
Finns det behov av att anställa fler SFI-lärare?
– Det kan hända att vi rekryterar mer framöver. Alla tjänster är tillsatta just nu dock, och vi tycker att vi har fått in kompetent personal. Men visst, behovet är stort så det kan hända att vi kommer att behöva anställa fler, men det är inte aktuellt än.