Stort engagemang för landsbygden

Under lördagen träffades flera samhällsengagerade landsbygdsbor i bygdegården i Getterum för att diskutera hur landsbygden kan utvecklas i Västerviks kommun. Lotti Jilsmo, landsbygdsutvecklare, upplever att det finns ett stort engagemang för landsbygden i Västerviks kommun. - Det är roligt att det finns personer som är villiga att utveckla sin bygd på ideell basis. Det bådar gott för hela kommunen, säger hon.

Lotti Jilsmo är landsbygdsutvecklare i Västerviks kommun.

Lotti Jilsmo är landsbygdsutvecklare i Västerviks kommun.

Foto:

Västervik2014-11-18 07:49


Under träffen diskuterades bland annat mobilsamåkning. Med mobilsamåkning kan kollektivtrafiken täcka fler destinationer, nå längre ut i periferin och få fler avgångar. Mobilsamåkning finns redan i 14 bygder, bland annat i Kristdala. I tjänsten byggs en lokal plattform där de som bor i området kan registrera sig. Syftet med tjänsten att grannar ska kunna boka in sig i varandras resor. En gång i kvartalet får resenären en faktura som betalas till chauffören. De boende får själva bestämma hållplatser där de kan kliva på och av. Om den här tjänsten kommer att införas i Västerviks kommun är dock inte säkert.
- Tanken var att planera den här idén. Om någon bygd är intresserad kommer vi att försöka stötta det, säger Lotti Jilsmo.
Kollektivtrafiken i kommunens yttre delar är en omdiskuterad fråga.
- Kollektivtrafiken lyfts ofta fram som ett problem eller som någonting som går att förbättra. Samtidigt är det många bilar som kör till och från landsbygden. Kan man sammanföra de som kör bil med de som behöver skjuts så minskar det kostnader samtidigt som det är miljövänligt, säger Lotti Jilsmo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om