Stort svenskt nationaldagsfirande i Västervik

Som vanligt firades nationaldagen stort i Västervik med parad genom staden, uppträden i Stadsparken och mycket folk men måhända lite fler flaggor än vanligt.

Medlemmar ur folkdanslaget hissar svenska flaggan och firandet kan börja.

Medlemmar ur folkdanslaget hissar svenska flaggan och firandet kan börja.

Foto:

Västervik2013-06-07 04:05


I enlighet med Västervikstraditionen blev det samling på Spötorget inför en kortege längs Storgatan upp till Stadsparken.

Kör och kår
Storgatan kantades av Västerviksbor som fick se flickorna och pojkarna i Westervik Twirling Troop i sina rödsvarta dräkter svingande sina stavar. Sedan dundrade Gunnebo musikkår och därefter folkdanslaget och manskören.
I storleksordningen 1 000 personer hade sökt sig till Stadsparken och det var inte lätt för alla att se aktiviteterna vid scenen genom folkhavet.
Konferencier Katarina Nilsson förklarade ursprunget till nationaldagen som Sverige egentligen inte skaffade sig förrän i början av 1980-talet. För det första kung Gustav Vasas kröning 1523 och därmed fastställandet av Sverige som oberoende stat. För det andra antagandet av den fria författningen 1809 som med sin yttrandefrihet och offentlighetsprincip lade grunden till dagens moderna svenska demokrati.

Flaggor, barn och lediga vuxna i Stadsparkens gräs.
Flaggor, barn och lediga vuxna i Stadsparkens gräs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om