Som ung spenderade Jan många somrar i Loftahammar, en kontakt med fiskare och fastboende som han sedan har hållit fast vid under hela livet.
- Det var genom att se hur fiskarna arbetade som gjorde mig intresserad.
Även kunskapen att röka fisken har jag fått av fiskarna här på öarna, berättar Jan.
För 25 år sedan fick Jan möjligheten att köpa en av Stora Grindös fyra fastigheter och där har han bit för bit utvecklat ett sätt att leva och arbeta på ön.
- Jag prövade att odla lax på 90-talet, men när marknaden störtdök fick jag tänka om. I stället valde jag att odla i mindre skala och att förädla fisken själv.
Den sista biten som passade in var att servera den i egen lokal, säger Jan Hartman som öppnade sin lilla restaurang Laxboa för åtta år sedan.
Strandhugg med mersmak
En bra bit från de belagda vägnätet, en kvarts båtfärd utanför Lerglo i Loftahammars skärgård ligger Stora Grindö - ett paradis som blivit Jan Hartmans fasta bas i livet.- Här skall maten smaka lika bra som miljön, säger Jan som varit sysselsatt inom restaurangbranschen i hela sitt liv.
Den genuina skärgårdsmiljön finns bevarad i byggnaderna på Stora Grindö.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!