Strid om Linköpings framtid

Nu ser det ut att blåsa upp till en rejäl politisk strid om vilka förutsättningar Linköpings kommun har i framtiden att kunna växa. Alliansen har en mer mycket optimistisk syn än vad socialdemokraterna har om befolkningstillväxt, skatteunderlag och företagande.

Paul Lindvall delar inte socialdemokratins syn på förutsättningarna. Foto: Max Elofsson

Paul Lindvall delar inte socialdemokratins syn på förutsättningarna. Foto: Max Elofsson

Foto:

Västervik2012-01-25 07:47


Vid gårdagens kommunstyrelse presenterades en omvärldsrapport som handlar om vilka planerings förutsättningar kommunen har under den närmsta tiden.

Se upp för lägre skatteunderlag
OBS-rapporten pekar på en minskad befolkningstillväxt, försämrad världsekonomi och stora investeringsbehov och rapporten skriver också om att Linköpings kommuns ekonomi är stark i nuläget men att man måste koll på utgifterna om skatteunderlaget inte ökar lika mycket som tidigare. Socialdemokraterna tar rapporten som intäkt för att fortsätta sin kritik av den borgerliga alliansens dåliga politik inom bostadsbyggande bland annat.
- Den bilden som socialdemokraterna målar upp angående vår befolkningstillväxt stämmer ju inte utan det är så att vi växer fortfarande och vi har dessutom många som pendlar in ifrån Rimforsa och Malmtorp och Borensberg till Linköping, säger Paul Lindvall kommunstyrelsens ordförande och menar med det att regionen växer i takt med Linköpings tillväxt.
- Jag vill inte försöka förhindra att man kan bo på ett ställe och jobba på annan ort det jag tycker jag är rimligt. Om man tittar då vad vi har för inflyttningar och utflyttningar över en längre tid så går naturligtvis lite upp och ner. Vi har varit en väldigt tydlig inflyttningskommun under alla de åren som jag har varit kommunstyrelseordförande. Vi har haft betydligt större inflyttning än utflyttning, slår Lindvall fast.

Minskat flyktingmottagande
- Om vi tittar på flyttningsnettot så ska vi komma ihåg att flyktingmottagandet har minskat rejält de senaste två åren och det syns naturligtvis i befolkningsstatistiken. Även om läget i världen fortfarande är väldigt trassligt så får vi lite lägre flyktingmottagande från Afghanistan och andra delar av mellanöstern idag. Men det är väl bra på ett sätt. OBS rapporten behandlar 12 olika områden som kan jämföras med andra kommuner. Rapporten fungerar som ett av bakgrundsmaterial kommunstyrelsen och för nämndernas budgetarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om