Upptäckten gjordes av en anställd på skolan vid sjutiden på morgonen.
– Jag var inte där själv, men fick ett sms från en kollega om att våra djur hade kommit tillbaka. Man hade hittat dem vid Lindas Trädgård, några 100 meter från skolområdet, berättar Sofie Alvarsson, rektor på Gamlebygymnasiet.
Vad tänkte du då?
– Jag kunde inte tro att det var sant. Djuren är undersökta och mår bra. Det känns helt fantastiskt.
"Tacksamma"
Det var för drygt två veckor sedan som två vattenagamer, en leopardsköldpadda och en taggleguan stals från Gamlebygymnasiet.
– Då kändes det osannolikt att man skulle få dem tillbaka.
~ Jag trodde aldrig att vi skulle få se de här djuren igen. En leopardsköldpadda kan vara värd runt 70 000 kronor i Sverige. Det kändes som ett beställningsjobb, säger Sofie Alvarsson.
Samma dag som stölden upptäcktes berättade skolan om händelsen på sin Facebooksida. Inlägget fick stor uppmärksamhet och har delats över 300 gånger.
– Jag är helt övertygad om att det är därför vi har fått tillbaka djuren. Inlägget har delats i alla möjliga köp- och säljsidor och även på enskilda reptilsidor, vilket vi är så tacksamma över. Den som gjort det här hade aldrig kommit undan med det.
Inga synliga skador
Djuren har inga synliga skador, och de verkar må bra.
Dessvärre saknas fortfarande en av de två vattenagamerna.
– Den var lite sjuk innan den försvann och blev säkert stressad av stölden. Det kan vara så att den inte klarade sig, säger Jed Wallis som är djurskötare på Gamlebygymnasiet.
Han var den som kontrollerade djuren direkt efter att de hade hittats.
– Jag tittade efter skador och kollade så att huden var okej, vilket den var på alla tre djuren. Nu äter de och rör på sig så det ser lovande ut.
Vem eller vilka som ligger bakom stölden är fortfarande okänt. För Jed Wallis är huvudsaken att djuren är tillbaka, och att de är friska.
– Jag har jobbat här i två år och känner djuren väl. De blir som en del av familjen både för mig och för eleverna som går här.
Varför tror du att tjuven/tjuvarna lämnade tillbaka djuren?
– Jag tror och hoppas att de kände sig skyldiga. Till en början var jag väldigt arg, men nu är jag väldigt glad och tacksam över att de lämnade tillbaka dem.
Djur påverkas också
Leopardsköldpaddan är 17 år och det djur som bott på skolan längst. Någon som förmodligen är extra glad över att hon är tillbaka, är en mindre sköldpadda som bor i samma bur.
– Han blev väldigt förvirrad när leopardsköldpaddan försvann. Människor tror inte att ett djur kan känna på samma sätt som vi gör, men det är en felaktig uppfattning. De har bara svårare att ge uttryck för det dem känner, säger Jed Wallis.
Varför tror du att man stal just de här fyra djuren?
– Det är speciella djur som kan vara värda mycket pengar. Leopardskölpaddan går inte att få tag på alls i Europa.
Nu kommer man att kolla till djuren extra många gånger under dagarna och öka säkerheten på skolan.
– För mig har det här varit den bästa morgonen på länge. Jag hoppas att det känns bättre för eleverna också, säger Jed Wallis.