Styrkor jobbar mot skogsbranden

Vid 16.54 på torsdagseftermiddagen kom larm till SOS om en befarad gräsbrand vid Yxnevik öster om Västrum. Under fredagsmorgonen var branden under kontroll.

Enligt vår utsände på plats väntar ytterligare räddningsfordon på att kunna köra ut till branden.

Enligt vår utsände på plats väntar ytterligare räddningsfordon på att kunna köra ut till branden.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2018-08-23 17:14

Vid 18.35 på torsdagen konstaterade inre befälet Jörgen Svensson att det handlade om en brand på uppskattningsvis 200 gånger 300 meter.

– Det är skog som brinner. Vi ska se om vi kan få helikopterhjälp, sade han under torsdagskvällen.

Extra förstärkningar i form personal från Gamleby och Ankarsrum kallades in för att bekämpa branden.

Strax efter klockan 20.15 uppgav räddningstjänsten att branden var omringad.

– Men den är fortfarande omkring 200 gånger 300 meter stor, sade Jörgen Svensson.

Ungefär 25 personer engagerades i släckningsarbetet. Någon helikopter kunde inte Försvarsmakten ställa upp med denna gång.

– Det fanns ingen möjlighet. Men vi står inte och faller med någon helikopter, sade Jörgen Svensson.

Under natten stannade personal kvar för att bevaka området. Och under fredagen gjordes en ny lägesbedömning där det framgick att arbetet inte är klart ännu.

– Eftersläckningsarbetet pågår för fullt. Det finns flera små rykande bränder som vi jobbar med att släcka. Det kan eventuellt bli så att vi uttökar styrkan då omkretsen på branden är rätt stor, drygt en kilometer lång, säger insatsledaren Håkan Persson.

Räddningstjänsten meddelar att branden är under kontroll och att man hoppas få bukt med de resterande bränderna i området under dagen.

– Vi kommer fortsätta släcka de här små bränderna och vi hoppas vara klara att lämna över till markägaren tills imorgon. Men vi kan inte med 100 procents säkerhet säga att det kommer att bli så, säger Håkan Persson.

Andreas Johansson, vår reporter på plats, berättar efter kontakt med insatsledare Jacob Sundell att situationen troligtvis varit betydligt allvarligare om branden uppstått tidigare i sommar.

– Man hade tur. Hade det här kommit för någon vecka eller två sedan hade det varit helt annorlunda. Nu är det inte lika torrt i markerna.

Det ska aldrig ha varit någon risk att bebyggelse skulle drabbas.

– Det var aldrig någon fara för några hus, säger Andreas Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!