Succé i Nyköping – snart kan sopsaltningen nå Västervik

Att ta sig fram som cyklist i snön kan vara knivigt, även om gång- och cykelvägarna är plogade. En lösning kan vara det dyrare alternativet – att sopa och att salta.

Efter att sopsaltningsmasken har åkt en vända blir det barkmarksförhållande för cyklisterna.

Efter att sopsaltningsmasken har åkt en vända blir det barkmarksförhållande för cyklisterna.

Foto: Magnus Grimstedt

Västervik2021-01-29 06:00

Den traditionella plogningen lämnar efter sig ett tunt lager med snö, som kan frysa på och bli till spåriga isgator. För en tid sedan JO-anmäldes kommunen för den bristande snöröjningen av cykelfälten. Och i dagsläget får cyklister antingen ta sig fram på gång- och cykelvägar eller samsas med bilisterna. 

Men inom en snar framtid kan så kallad sopsaltning av cykelvägarna underlätta för cyklisterna.

– Vi har inte det alternativet nu, men det är absolut något som diskuteras. Det är inte omöjligt att det kan ske inom ett par år, säger Christer Ramström, trafikplanerare på samhällsbyggnadsenheten i Västervik. 

Sopsaltningsmaskinen sopar bort nysnö och sprutar ut saltlake för att förhindra återfrysning. Resultatet blir barmarksunderlag.

undefined
Sopsaltningsmaskinen i Nyköping sopar bort nysnö och sprutar sedan ut saltlake. "Börjar man med en sådan lösning på prov blir den säkerligen permanentad", säger Västerviks trafikplanerare Christer Ramström.

Att metoden inte används i Västervik ännu beror på att den är mer resurskrävande.

– Det är mycket dyrare. Och fordonen måste ha speciella aggregat och utrustning. Och ska det bli effektivt ska man göra det på längre stråk, som till exempel Norra vägen eller Östersjövägen, förklarar Ramström.

Men de positiva effekterna skulle ändå vara märkbara, inte minst för cykelpendlare. 

– Börjar man med den lösningen på prov blir den säkerligen permanentad, eftersom det verkligen skulle underlätta för cykelpendlarna. Den stora fördelen är att man får ett fint underlag, det blir rent och ingen halka, säger Ramström. 

Metoden används i flera kommuner, bland annat i Nyköping, där den är mycket uppskattad.

När Södermanlands Nyheter berättade som sopsaltningen mötte de Lynn Ahlén, cyklar året om till jobbet. Hon uppskattar att cykelvägen är fri från snö och is.

– Det är fantastiskt, jag cyklar en liten längre sväng för att komma åt den här plogsaltade cykelvägen, för den är så mycket lättare att cykla på. Jag hoppas att det blir flera som cyklar, så att de blir fler vägar som blir saltade, säger Lynn Ahlén.

undefined
Nyköpingsbon Lynn Ahlén cyklar till jobbet året om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!