Svenssons Ur fyller 100 år

Det ger verkligen en känsla av att tiden är utmätt när man kliver in hos en urmakare. Olika sorters ticktack hörs hela tiden, något som dock urmakaren själv inte lägger märke till längre. Har man som Göran Blomé jobbat inom hantverket i snart 40 år är det kanske inte så konstigt.

Svenssons Ur, som ägs av Göran Blomé sedan 1983, har legat på samma plats på Storgatan sedan 1988, men företaget är betydligt äldre än så. Under 2017 firar urmakeriet 100 år. Foto: Lena Dahlberg

Svenssons Ur, som ägs av Göran Blomé sedan 1983, har legat på samma plats på Storgatan sedan 1988, men företaget är betydligt äldre än så. Under 2017 firar urmakeriet 100 år. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-12-13 16:00

Det är inte många butiker som får fira 100-årsjubileum, men Svenssons Ur har anor sedan 1917. Då öppnade nämligen Carl Nilssons Urmakeri. Butiken låg i början av Storgatan, och ägaren lär ha varit en stenhård farbror, enligt Göran Blomé.

– Min företrädare Olle Svensson gick som lärling hos Carl Nilsson. Det innebar 90 procent som urmakerilärling, resten av tiden blev han kommenderad att städa hemma hos Nilsson.

Olle Svensson och hans fru Maj-Britt Svensson tog sedan över urmakeriet 1959.

Skärgården lockade

Hösten 1982 började Göran Blomé hos Olle Svensson. Han pendlade då två dagar per vecka från Norrköping.

– Jag jobbade på ett urmakeri där. Tanken var att jag bara skulle hjälpa Olle ett par dagar i veckan. Min mentor i Norrköping ville att jag skulle ta över där, men Västervik lockade mer. Det är inte så dumt att kunna ta båten rakt ut i skärgården.

Den 1 januari 1983 tog Göran och Ulrika Blomé över Svenssons Ur. Sedan hösten 1983 har Göran drivit det själv eftersom Ulrika utbildade sig till sjukgymnast.

Snart 40 år

Göran Blomé läste egentligen till programmerare i slutet på 1970-talet, men han tyckte inte yrket var så lockande. Efter en vidareutbildning inom mikromekanik kunde han istället avlägga ett gesällprov i urmakeri.

Hur har yrket förändrats under dina snart 40 år som urmakare?

– Förr lämnade folk in sin väggklocka på service lite mer regelbundet. Nu väntar man oftast för länge. Det var också fler mekaniska jobb förr, nu är det mer batteribyten. Och mer elektronik.

– Men intresset för äldre armbandsur har ökat, mycket tack vare Antikrundan.

Positiv förändring

Svensson Ur har legat på nuvarande plats på Storgatan sedan 1988. Verksamheten har alltid varit reparation och service av alla sorters klockor, samt försäljning av nya klockor.

– Nu när guldsmed Jonny Lindström flyttat in i lokalerna blir det en positiv förändring. Jag får en arbetskamrat och vi behöver inte ha stängt över lunchen.

Att vara urmakare är ett pilligt mikromekaniskt arbete som kräver bra ljus och starka luppar.
Att vara urmakare är ett pilligt mikromekaniskt arbete som kräver bra ljus och starka luppar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om