Ny satsning i Västervik – SVT öppnar lokalredaktion

Om något år kan inslagen från Västerviks kommun i SVT:s lokala nyheter bli fler. SVT ska öppna en redaktion i Västervik.

SVT vill bli synligare över hela landet. En del i det är att öppna redaktion i Västervik.

SVT vill bli synligare över hela landet. En del i det är att öppna redaktion i Västervik.

Foto: Christine Olsson/TT

Västervik2021-10-21 10:03

Åmål, Dorotea, Märsta och… Västervik. Det är fyra platser där SVT ska etablera sig för att få en bättre täckning av riket.

– Västervik är ju den tredje största staden i vårt täckningsområde så det känns jättekul att kunna etablera sig här, säger Tomas Lundström, redaktionschef för SVT Nyheter Småland.

Idag har man redaktioner i Växjö och Kalmar. Bevakningsområdet är Kalmar och Kronobergs län.

– Rent logistiskt är Västervik ett problem för oss. Händer det något stort så har vi två timmars bilfärd, säger Tomas Lundström.

2022 ska de problemen vara undanröjda. Då ska man ha hittat en redaktionslokal och rekryterat en reporter som bemannar redaktionen. Bevakningsområdet kommer inte bara att innefatta Västervik, utan norra Kalmar län och södra Östergötland. 

SVT:s satsning i Västervik är en del i en strategi där bolaget försökt att identifiera vita fläckar i sin bevakning runt om i landet. Förra året öppnade man på fyra nya orter, på torsdagen offentliggjordes som sagt fyra orter till och målet är att man ska öppna ytterligare redaktioner.

Även med en redaktion på plats så tror inte Tomas Lundström att SVT kommer att bli en konkurrent till VT.

– Vi ser er mer som kollegor. Vi kan inte punktmarkera en kommun på samma sätt som ni, eller som Vimmerby Tidning gör i Vimmerby. Vi kommer att berätta om de stora sammanhangen. Jag tror också att vi kan lyfta upp lokala frågor mer på riksplanet.

SVT satsar på fler lokalredaktioner.
SVT satsar på fler lokalredaktioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!