Syförening håller på tradition

Att tillverka sin egen ost inför julen är en gammeldags sedvänja på landsbygden. I Getterum är det "vardagsmat" eftersom den kyrkliga syföreningen gjort det sedan den startades för exakt 70 år sedan.

Damerna som stod för hantverket var Siri Johansson, Gunvor Svensson, Astrid Andersson, Inger Gustavsson, Anne-Marie Svensson, Marianne Degerman och Marianne Olofsson.

Damerna som stod för hantverket var Siri Johansson, Gunvor Svensson, Astrid Andersson, Inger Gustavsson, Anne-Marie Svensson, Marianne Degerman och Marianne Olofsson.

Foto:

Västervik2011-10-22 04:06


Den här gången sker ystningen hemma i Marianne Degermans kök, praktiskt eftersom de fått mjölken till skänks av hennes son Ola, som har 20 mjölkkor på gården.
- Jag har varit med om det här sedan 1951 då jag kom till Getterum och Astrid ännu några fler år. Hemosten gjordes alltid under älgjaktsveckan, bra eftersom det alltid innebär en hel del stök i köket, säger Siri Johansson, ordförande i Hjorteds södra kyrkliga syförening sedan mer än 50 år!

Håller på traditionen
Den här gången är man sju om ystningen och det börjar med att värma upp 100 liter mjölk i omgångar i en stor kastrull. När temperaturen är uppe på drygt 30 grader tillsätts ostlöpen, som gör att mjölken koagulerar och ostmassan bildas.
- Det passar bra, då får vi tid för en kopp kaffe, säger Marianne.
Efter en stund börjar arbetet igen, då ostmassan packas i formar, där man sedan för hand pressar ut vasslan ur ostmassan. Momentet görs om flera gånger, där man slutligen använder handdukar för att få den sista vasslan att dra ut.
- Förr var det vedertaget, man gjorde nog ost på alla bondgårdar. Men jag har en dotter som fortfarande gör sin egen hemost, berättar en av damerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om