Ta makten över ditt liv

Man kan välja att bli en vinnare eller en förlorare, även om man kanske inte tror det själv, för man har större påverkan på sitt liv än man tror.

Västervik2007-05-31 06:35

Det menar Anders Wiman, som i går på eftermiddagen föreläste för gymnasieelever, lärare och andra i aulan på Västerviks Gymnasium.
Anders Wiman vet vad han talar om, för han har själv kämpat som ett djur för att ta sig ur den självdetruktiva roll som han i tonåren tog på sig att spela.
Det började när han lämnade mellanstadiet och kom till sjuan på en ny skola.
Han ställdes då inför val av ämnen som skulle leda honom in på rätt gymnasielinje.
Inte visste han vad han ville bli, men eftersom han var duktig i slöjd och teckning, kom han fram till att han skulle satsa på att bli arkitekt.
Problemet var att han då även måste läsa språk, för att få behörighet att komma in på teknisk linje på gymnasiet. Han valde mellan tyska och franska. Han förstod ju några ord på tyska i alla fall.
Men tyskan blev ett elände för honom, och han bestämde sig för att byta inriktning, släppa arkitektdrömmen och börja läsa de lättare ämnesvarianterna.
På den tiden hette det allmän och särskild, och han valde alltså att läsa den allmänna varianten i stället.
Där märkte han snart att han kunde bli någon i gänget genom att våga säga saker som ingen annan vågade. Han "vågade" vara fullast, snatta, sniffa, ha sönder saker och trakassera lärarna så att lektionerna fick avbrytas och eleverna fick ledigt.
Men medan de andra tyckte att han var jättehäftig, grät han sig ofta till sömns och var hela tiden rädd för att inte duga.
Han hade mycket svårt att ta sig ur rollen. Varje gång han försökte vara lugnare, undrade hans lärare om han var sjuk och kompisarna frågade om han var sur.
Många gånger har folk senare känt igen sig i det han berättat, och frågat hur han gjorde för att ta sig ur den roll han egentligen inte ville spela.
För honom själv kom vändpunkten när han bestämde sig för att han skulle ha en egen bil klar till sin 18-årsdag. Då var han 17.
Han köpte en risig Volvo Duett, och grep sig sedan an med sitt stora projekt, fastän han inte visste något om bilar egentligen.
Men han slukade biltidningar. Plötsligt hade han fått en välkommen ursäkt att slippa gå ut och festa: han måste jobba med sin bil. Annars skulle han ju inte hinna bli klar till sin 18-årsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om