Tapas på menyn när köket invigdes

Köket är bländande nytt. Det är första dagen som eleverna på restaurangskolan, vid Västerviks gymnasium, använder sina nya utrymmen på Östersjövägen.

Adam Fridlund finhackar löken.

Adam Fridlund finhackar löken.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2019-01-16 15:00

– Det känns bra, säger restaurangeleverna Madeleine Olsson och Sahar Nikzad.

– Men man får leta lite grand efter grejerna förstås, lägger de till.

Det doftar gott. Olika kastruller står och puttrar på plattorna, lök hackas och grönsaker skärs i fina bitar.

I dag testlagar eleverna den tapasmeny som de själva planerat. Det är ett betygsgrundande gymnasiearbete, förklarar Sahar och Madeleine som studerar tredje och sista året på gymnasiet.

Den 13 februari är det skarpt läge. Då arrangerar de nämligen tapaskväll i skolans restaurangmatsal, och till den kan allmänheten anmäla sig.

Då vill man inte råka ut för några ovälkomna överraskningar. Allt måste gå i lås.

Den här dagen provar de att tillaga samtliga nio rätter på menyn, däribland svamprisotto, serranokroketter och crème catalana. Den sistnämnda är en vaniljdoftande dessert som just har skjutsats in i ugnen.

I gymnasiearbetet ingår allt – från planering av menyn och inköpen till tillagningen och allt annat som hör arrangemanget till.

– Vi har ju övat på det här i två år nu. Men det är ändå första gången som vi ansvarar för precis allting själva, säger Madeleine Olsson.

Sammanlagt är de tolv elever i gruppen och de har fördelat ansvarsområdena mellan sig.

– Det är kul, tycker Madeleine och Sahar.

När alla rätter är färdiga ska maten läggas upp på serveringsfat och presenteras på läckrast möjliga vis.

Återstår bara för oss att önska lycka till.

I ugnen står desserten, crème catalana.
I ugnen står desserten, crème catalana.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!