Tårtkurs med tv-kändis lockade nyfikna

Mjöliga fingrar och näsor, och koncentrerade miner. På söndagseftermiddagen arrangerades tårtdekorationskurs på Guldkant i Västervik för föräldrar och barn.

Cupcakes till fikat. Men först ska de förses med kristyr.

Cupcakes till fikat. Men först ska de förses med kristyr.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2019-01-06 21:00

Jennie Lindberg är konditorn som tog hem vinsten i TV 4-programmet "Det stora tårtslaget" förra våren, och på söndagen delade hon med sig av sin expertis.

– Vi koncentrerar oss på själva dekorationen i dag, den i mitt tycke roligaste biten när man bakar. Om vi skulle baka tårtan också från grunden hade det blivit en tvådagars-kurs, säger hon.

Jennie har arbetat många år som konditor i stan, först på Nilssons konditori och därefter på restaurang Guldkant sedan 2014.

Hon börjar med att visa hur tunt sockerpastan, som ska täcka bakverket, ska kavlas ut och hur man draperar pastan utan att den spricker.

Det gäller att vara lite lagom hård i nyporna och att liksom massera sockerpastan när den väl kommit på plats, på så vis blir resultatet jämnt och fint.

Wendela Lindén, från Blackstad, har fått kursen i födelsedagspresent av mamma Maria som själv hakat på. Även kusinen Maja Hertzog är med.

Överallt kämpas det på med sockerpastan.

– Det är ganska tungt att kavla ut den, säger Wendela som blivit rosig om kinderna av ansträngningen.

– Men det är kul, intygar hon.

Den här dagen är det bara flickor och deras mammor som deltar, vilket är ungefär som det brukar vara, enligt Jennie Lindberg.

Det här är andra gången som hon anordnar kurs i Västervik.

– Just nu har jag inga fler tillfällen inplanerade men det är inte omöjligt att det blir fler. Det finns efterfrågan, bland annat på att få lära sig att baka tårtor. Men då krävs det som sagt lite mer tid, säger hon.

När låtsastårtorna i frigolit har fått sitt täcke är det dags att låta kreativiteten flöda.

Jennie visar hur man till exempel kan rita blommor med kristyr.

Spritspåsar, penslar, vattenglas och papper åker fram.

– Penseln ska vara så torr som möjligt, inte kladdig. Därför får man doppa den i vatten och torka av den emellanåt.

Tårtorna förses med diverse mönster, som blommor, bokstäver och spets till exempel.

– Det svåra är att veta när man ska sluta, säger Anna Davidsson från Gamleby och skrattar.

Hon och dottern Inanna går kursen tillsammans som en rolig jullovsaktivitet.

Frigolittårtorna med sina vackra täcken får kursdeltagarna ta med sig hem efter kursens slut.

– På så vis kan man ju fortsätta att öva hemma sedan, säger Jennie Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om