Teexperten tipsar om hur du brygger perfekt te

Intresset för te i världen ökar. Det märks även i Västervik. Tesommelier Catrin Rudling har hjälpt Gränsö slott att ta fram ett passande teutbud.

Tesommelier Catrin Rudling hjälper Gränsö slott med teutbudet. Gränsö slotts food and beverage manager Jamie Holland är själv väldigt förtjust i te och försöker använda te på nyskapande sätt.

Tesommelier Catrin Rudling hjälper Gränsö slott med teutbudet. Gränsö slotts food and beverage manager Jamie Holland är själv väldigt förtjust i te och försöker använda te på nyskapande sätt.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-01-01 10:00

Det var på en jorden runt-resa som Catrin Rudling bestämde sig för att satsa på te.

Tidigare drack hon bara Lipton Yellow Label och kaffe.

– Min man reser mycket och jag följde med honom på en jorden runt-resa.

Catrin Rudlings mål med resan var att spana efter nya trender. Hon fick upp ögonen för te och började arbeta med drycken 2007.

– Jag kunde ingenting och hade inte en enda kund när jag började.

LÄS MER:Så väljer du te till mat och bakverk.

Intresset har utvecklats under resans gång. Catrin Rudling utbildade sig till temästare i USA och sedan i Kina och Indien.

Numera arbetar hon på företaget Dear tea society som ingår i Johan och Nyström-koncernen och en av hennes kunder är Gränsö slott. Jamie Holland, som ansvarar för slottets mat och dryck, har tagit initiativ till satsningen på te.

– Jag har alltid varit intresserad av te. Jag försöker själv laga mat på te och har gjort cocktails på te, säger Jamie Holland och nämner även lapsang-marinerad lax.

Numera erbjuder slottshotellet afternoon tea två dagar i veckan.

Catrin Rudling ser ett ökat intresse för te med hög kvalitet. De finare teerna är handplockade och vissa tesorter går att lagra och har ett samlarvärde. Förr i tiden var lagrad te en handelsvara.

Te är precis som vin väldigt beroende av region och område där det växt, berättar Catrin Rudling.

– Basen är fortfarande mediokra teer men det finns en trend att allt fler efterfrågar bättre och bättre kvalitet. Hur teet behandlas efter att det skördats påverkar också hur smaker och aromer utvecklas, säger hon och berättar att te produceras i 44 länder i dag.

I Kina dricks te, enligt traditionen, för att ge hälsa och själva bryggningen av teet sker efter bestämda ritualer.

Teceremonin kallas Gong Fu Cha, där Gong Fu betyder Kung Fu och Cha betyder te. Vattnets kvalitet är av yttersta vikt vid tebryggning och temperaturen beror på tesort. Till svart te ska vattnet vara 95 grader varmt, men till oolong-te samt vita och gröna teer krävs lägre temperatur.

– Temperaturen är avgörande för vilka smaker man känner. Söta smaker utvecklas mer när teet är lite varmare.

Det är också viktigt ha rätt utrustning, låta teet dra lagom lång tid samt att välja ett te som har hög kvalitet. I Kina brygger man te flera gånger efter varandra och dricker i små koppar. Varje bryggning ger olika smak.

– När man brygger te varje dag samlar man hela tiden erfarenhet för att kunna göra det bättre och bättre.

Catrin Rudling bestämde sig för att satsa på te under en jorden runt-resa. Nu arbetar hon heltid som tesommelier.
Catrin Rudling bestämde sig för att satsa på te under en jorden runt-resa. Nu arbetar hon heltid som tesommelier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!