Möjligheten att övervaka och få information om korna via en app i mobilen finns redan. Nu jobbar forskare med att utveckla en mjukvara som kan bedöma skillnaden på olika uttryck i en kos ansikte. På så sätt ska systemet kunna larma till mobilen om ett djur ger uttryck för smärta.
Detta enligt en artikel i tidningen ATL.
Även om ansiktsavkänning inte når ut till lantbrukarna än på ett tag så finns det sedan flera år tillbaka system som larmar när det inte står rätt till med kon.
I ladugården, som blev klar till hösten 2013, finns för närvarande 250 djur, varav 120 kor. Korna har halsband med aktivitetsmätare som mäter kons rörelser.
- Går kons aktivitet under en viss nivå kommer hon upp på en "obs-lista". Kanske står hon stilla för mycket, eller ligger för mycket. Det kan tyda på att hon inte mår bra, eller att hon är brunstig.
Kon har även en mätare som känner av hur mycket hon idisslar.
- Kor ska idissla ungefär 450 minuter per dygn. Gör de inte det kommer de upp på obs-listan, säger Per Svensson.
- Men det är likadant där, en ko som är brunstig idisslar mindre. Men det kan också bero på att hon inte mår bra.
Andra metoder för att hålla koll på kornas hälsotillstånd är provtagning av mjölken.
- Mjölkens salthalt och temperatur kontrolleras. Är värdena för höga kan det tyda på problem med juverhälsan, även då kommer kon upp på obs-listan.
Kanske är det ändå människan i ladugården som är bäst på att avgöra såväl sjukdomstillstånd som brunst.
- Den som har "djur-öga" ser med en gång om något djur inte mår bra, menar Per Svensson.
Vi tittar alltid extra noga på djuren när vi rengör i ladugården morgon och kväll, men tekniken kan också upptäcka saker tidigare än vad vi själva skulle göra. En juverinflammation till exempel.