Tillväxtverket: "Vill göra det så enkelt som möjligt"

Småföretagaren Hasse Sturesson vet inte om han får behålla stödet från Tillväxtverket och har ont i magen. "Vi kan inte kommentera enskilda ärenden i media", är myndighetens svar.

Åtta av tio ansökningar om permitteringsstöd har beviljats. Småföretagaren Hasse Sturesson fick stöd, men vet fortfarande inte om han får behålla pengarna. Tillväxtverket kan inte kommentera fallet.

Åtta av tio ansökningar om permitteringsstöd har beviljats. Småföretagaren Hasse Sturesson fick stöd, men vet fortfarande inte om han får behålla pengarna. Tillväxtverket kan inte kommentera fallet.

Foto: Henrik Montgomery

Västervik2021-01-16 08:00

Coronastödet

Ska företagare verkligen behöva anlita professionell hjälp för att kunna ansöka om stöd? 

– Tillväxtverkets ambition är att det ska vara enkelt att söka och vi jobbar hela tiden med att göra själva ansökan och avstämningen så enkel som möjligt, samt att ge tydlig information på hemsidan. Vi är naturligtvis medvetna om att vad som upplevs som enkelt är olika för olika personer, men vår ambition är att så långt som möjligt göra det enkelt, säger Jan Pettersson, presskommunikatör på Tillväxtverket.

Han förklarar att Tillväxtverket bara kan ge generellt hållna svar på våra frågor om småföretagaren Hasse Sturessons ansökan om permitteringsstöd.

Varför tar det så lång tid att få svar? Är det normala handläggningstider?

– Den genomsnittliga handläggningstiden för första ansökan är 8 dagar. Den genomsnittliga handläggningstiden för avstämningsärenden ligger på cirka två månader.

Enligt Jan Pettersson finns det två orsaker till att avstämningarna tar längre tid än själva ansökan. Tillväxtverket har fått in över 90 000 ansökningar. Dessutom kan avstämningarna kräva noggranna kontroller, vilket tar tid.

När kan en företagare vara säker på att hen får behålla stödpengarna?

– När Tillväxtverket har fattat beslut om en slutavstämning, säger Jan Pettersson.

Yxereds gårdsbageri lämnade in kompletterande information efter avslag och ansökan godkändes. Hur kommer det sig att dokumenten, som visar att ägarna normalt inte tar ut lön under januari månad, inte verkar ha följt med ärendet hela vägen? 

– Generellt sett behandlar handläggarna ansökan och ber om komplettering om det fastnat i någon kontroll eller om några uppgifter saknas. Information som lämnas i en ansökan ”följer med” och beaktas även vid en avstämning, säger Jan Pettersson.

Hur ska man som företagare gå tillväga för att få en så smidig ansökningsprocess som möjligt?

– Att komma in med en så komplett ansökan som möjligt från början är ett bra tips, ta del av information och instruktionsfilmer som finns på Tillvaxtverket.se, säger Jan Pettersson.

Tillväxtverket tog emot 90 288 ansökningar om permitteringsstöd 2020. 

81 procent av ansökningarna har beviljats, vilket motsvarar 73 272 ansökningar och 31 miljarder kronor. 

7 503 ansökningar har avslagits. 

2 726 ansökningar väntar fortfarande på beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!