Tio nationaliteter bjöd på festkväll

En övning i att skriva en instruktion kan bli något mycket roligare och godare. En klass som studerar svenska på Komvux skrev en kokbok och bjöd på ett internationellt smörgåsbord. Alla fick lära sig något nytt: gästerna nya smaker och kockarna fick träna svenska.

Ett trettiotal personer samlades för att prata svenska och njuta av mat från hela världen. Foto: Åsa Thaberman

Ett trettiotal personer samlades för att prata svenska och njuta av mat från hela världen. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-11-21 19:00

Anna-Karin Hammersjö arbetar som lärare i Svenska för Invandrare och ville prova ett nytt och roligare sätt att träna svenska.

– Mat är viktigt för alla och många tycker om att laga mat, så jag föreslog eleverna att de skulle skriva recept på mat från sitt hemland och sedan bjuda in gäster som fick smaka på maten.

Barndomsminnen

Eleverna var mycket positiva till projektet och har tränat på att skriva en instruktion, receptet. De har även skrivit en personlig text som på något sätt handlar om mat. Texterna och recepten ska sedan bli ett häfte som även andra intresserade kan få ta del av.

– Jag tog med mig farmors ”bonnakringlor” från Småland och bad eleverna välja något de hade en känslomässig anknytning till. Flera av eleverna har skrivit om barndomsminnen och mat som är viktig i deras kultur.

Spännande dag

Eleverna samlas i en hemkunskapssal för att förbereda maten. Rouzan Hajji Rashid har med sig färdiglagad deg och fyllning till maten hon ska laga, en slags friterade piroger fyllda med ris och kött.

– Jag kommer ihåg den här rätten från när jag var fem år. Min mamma och mormor brukade laga den inför sista dagen i fastan och jag fick gå ut och bjuda grannar och släktingar.

Rouzan Hajji Rashid kommer från norra Syrien, i trakterna runt Aleppo. Maten är traditionsrik och har lagats av vad som fanns att tillgå på den fattiga landsbygden i många hundra år. Själv är hon förväntansfull.

– Det ska bli så roligt, vilken spännande dag för mig!

Recept från farmor

Matlagningen sätter igång, tio olika nationaliteter är representerade och ingredienser från hela världen packas upp. Man börjar hacka grönsaker, mala kryddor och kavla degar. Juan Eriksson har på sig en fin pärlbroderad blus från hemlandet Kina och får ta på sig ett förkläde när hon börjar kavla ut degen till sina dumplings med lammkött.

– Dumplings är traditionell kinesisk mat. Det här receptet fick jag lära mig av min farmor när jag var liten.

Strax intill står Efraim Desta från Eritrea och lagar injera, en slags mjuka pannkakor med två olika köttgrytor i en traditionell gjutjärnsgryta. Bredvid honom är Mariam Ibrahim från Syrien i full färd med att göra egna baklavas, söta bakverk med nötter och rosenvatten.

Internationellt smörgåsbord

Dofterna sprider sig långt utanför köket och gästerna börjar droppa in. 15 svenska vänner och kollegor till Anna-Karin Hammersjö är inbjudna att vara med på detta internationella smörgåsbord. Kockarna börjar ställa fram maten och funderar på hur de ska presentera sin rätt, det ingick ju att träna sig i att tala svenska också.

När alla har berättat om sin rätt kan man börja äta, och vilken mat de blev. Goda och spännande rätter som man aldrig smakat förut. Ingrid Tideman är hemkunskapslärare och mycket intresserad av mat.

– Jag har många favoriter här, couscous med stekt lök var mycket gott, och den här ”ungkarlsrätten”, filodeg med ris och grönsaker var mycket god och tydligen lättlagad. Den eritreanska maten var också mycket intressant.

Det är hög stämning vid bordet, maträtterna skickas runt och flera av de svenska gästerna vill ha recept på den nya maten. Man röjer hastigt undan huvudrätterna och fram trollas flera fat med sötsaker som också skickas runt.

Alla är mycket mätta och nöjda. Ulf Ebegård tackar och vänder på ordspråket.

– Man brukar säga ”Ju fler kockar desto sämre soppa”, men här är det tvärt om. Ju fler kockar desto bättre soppa!

Vi vandrar ut i den svenska vinterkvällen, men nya smaker på tungan och många glada skratt och intryck rikare.

Karin Göthberg är glad att hon blev bjuden.

– När vi satt där runt bordet och avnjöt fantastiska smaker från hela världen, tänkte jag att detta är det Sverige jag vill leva i. Gemenskap mellan alla människor.

Anna-Karin Hammersjö och Juan Eriksson låter sig väl smaka av det internationella smörgåsbordet.
Anna-Karin Hammersjö och Juan Eriksson låter sig väl smaka av det internationella smörgåsbordet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om