Tjejjour får inte besöka skolor: "Känns väldigt uppgivande"

Emilia Pil och Malin Viberg har arbetat aktivt med tjejjouren som de startade i slutet av januari. Men när de tog initiativet till att besöka skolor i kommunen blev svaret nej från vissa rektorer.
– Det känns väldigt uppgivet att de försöker dölja en problematik som förekommer varje dag.

En för alla alla för en. Tjejjouren tar upp kampen mot mobbing. Malin Viberg, Karin Hesselblad och Emilia Pil. Foto: Anders Sjögren

En för alla alla för en. Tjejjouren tar upp kampen mot mobbing. Malin Viberg, Karin Hesselblad och Emilia Pil. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2017-03-08 08:20

Att möta ungdomar på platser där ungdomar finns är ett av målen med den nystartade tjejjouren i Västervik. Men när Emilia Pil och Malin Viberg erbjöd sig att besöka skolorna i kommunen blev responsen inte alls vad de hade hoppats på.

– Det är flera skolor som inte vill att vi ska komma, säger Malin Viberg.

Tjejerna har gjort ett besök på Ellen Keyskolan i Västervik. Där var deras besök väldigt uppskattat och efteråt har de blivit kontaktade av unga tjejer via både mail och telefon.

– Vår information behövs för både tjejer och killar, säger Emilia Pil, därför känns det väldigt tråkigt att skolorna inte vill släppa in oss.

Malin Viberg upplever att rektorerna blundar för problemen.

– De säger bara att det inte passar. Ser man det inte så finns det inte, men det gör det ändå.

"Känns otäckt"

Karin Hesselblad som driver Qvinnoqraft i Västervik upplever också att frågor kring våld och mobbning inte tas på allvar.

– Förra året var det stora problem med bråk på bland annat Västerviks gymnasium. Men när man konfronterar skolorna om det lägger de locket på.

Förra året skickade Karin Hesselblad ut en enkät till samtliga skolor i kommunen, där hon ställde frågor om fysiskt och psykiskt våld.

– En del skolor svarade, men inte de där jag vet att det är problem. Jag fick känslan av att man ville sopa det under mattan, för det är för jobbigt att ta i det. Det känns otäckt.

Efter bråket på Västerviks gymnasium bjöd islamiska kulturcentret in till ett möte för att tala om vilka lagar och regler som gäller i Sverige.

– Tänk om vi svenskar skulle göra likadant? Varför ska vi alltid låtsas att allt är så bra? undrar Karin Hesselblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om