Tjust gav mersmak

Kultur- och skördefesten Smaka på Tjust gick av stapeln för elfte gången i helgen. Arrangemanget syftar till att stimulera intresset för mat och kultur, både hos konsumenter och producenter. Produkter och variationen är stor och blir man trött och grinig finns det gott om ställen med fika.

En av de nöjda grisarna på Solliden som får gå ute större delen av året och böka runt som de önskar.

En av de nöjda grisarna på Solliden som får gå ute större delen av året och böka runt som de önskar.

Foto:

Västervik2016-09-26 06:08

Det var i helgen som du kunde du smaka, lyssna, dofta och titta på vad mat- och konsthantverkare har att erbjuda runt om i bygderna. Vår tidning besökte två producerande gårdar i år som brinner för kvalité och så naturliga produkter som möjligt.

Äter sig friskare i Snåret

På Snåret Lilla Gröna bor Pia och Niklas Andersson med dottern Filippa halvårsvis. Under Smaka på Tjust erbjöd de morotsmarmelad, inlagd gurka, gelé, jordärtskockor och potatis.

– Vi odlar så giftfritt vi bara kan, säger Pia Andersson. Det har blivit så populärt att vi nu har odling i lite större skala. Rödbetor och morötter gick åt skogen i år dock, på grund av torkan. Ibland har vi ägg också, men det varierar efter hönornas perioder då de kläcker.

Tog bort gluten och äter ekologiskt

För Pia och Niklas har kosten blivit viktig, vad de äter och hur de påverkas av den. Det har tagit ett aktivt val på grund av att Pia hade en hudsjukdom och colon irritabile, samt Niklas som hade ulcerös kolit.

– Vi har tagit bort all gluten från vår kost och äter mycket giftfritt, och mår så mycket bättre. Vi odlar de flesta grönsaker själva och behöver sällan handla några från affären.

På gården finns även boskap som betar ute i hagen.

– Det har vi för att hålla landskapet öppet. Det är viktigt. Tjurarna kommer tidigt på våren och åker hem sent i höst.

Hur har dagen varit?

– Fullt ös hela dagen. Det är sjätte året vi är med och det är lika kul som vanligt. Det är jättemysigt och jag är lika förvånad varje år att besökarna vill ha vad jag odlar.

Solliden är gammal i gemet

För tionde året i rad är Sollidens gårdsprodukter och familjeföretag med i Smaka på Tjust. Det är Anders Nilsson med sin fru Annika Malm Nilsson och deras barn som erbjöd sitt breda utbud av charkprodukter, inläggningar, kött och grönsaker. De serverade även mat och fika, och det var inte bara till barnens förtjusning som man även kunde besöka de unga grisarna ute i hagen.

– Det är mixen som gör att folk vill besöka oss tror jag, säger Anders Nilsson. Vi får ta hjälp av släkt och vänner en sådan här dag till alla stationer.

Gården Solliden odlar ekologiskt och är KRAV-certifierad. De har funnits med sina produkter på många marknader förut, men säljer numera mycket direkt från gården året runt.

– Smaka på Tjust hoppas vi får finnas kvar. Det är en viktig bit i vår gårdsomsättning. I år är det med nya utställare också. Att det finns ett stort utbud av deltagare i kommunen är alltid bra. Här på gården brukar vi ha cirka 600 besökare på en helg. Vi får se vad det blir i år, men det har varit fullt högtryck och bra väder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om