- Begreppet Tjust har inget tydligt ursprung. En tolkning är historiken Jordanes begrepp Theustes, gör gällande att det skulle avse Tjust. Ett område där det bodde Theuster, som Götar och Svear en gång gjorde, men det är osäkert om tolkningen av ordet stämmer, säger Veronica Palm, vice museichef.
Däremot finns det nedtecknat vid 1120-talet i gammal stavning Teusti.
Det kan med säkerhet härledas till administrativa källor från den tiden.
Tjustbygden består av 15 socknar. De flesta av dem ligger i Västerviks kommun, men Tjustbygden var större än så då landområdet vid 500-talet inte hade några stads-och kommungränser.
Locknevi ligger i Vimmerby kommun och Tryserum, Hannes och Gärdserum ligger i Östergötland.
Varje hembygdsförening har fått i uppgift att ta fram högst tio fotografier samt några gamla föremål som är typiska för respektive socken.
- De har även skrivit en liten berättelse om hur livet var i det gamla bonde-och fiskesamhällena från medeltid tills idag. Många av hembygdsföreningarna har haft väldigt roligt när de tagit fram sitt material.
Förutom fotografier från slutet av 1800-talet fram till nu kan besökarna se på allt från arbetsredskap till en resetoalett.
Under utställningsperioden mellan de 30 oktober till 15 januari, kommer museet att ha olika aktiviteter.
- Bland annat kommer vi att visa filmen "Med fötterna på jorden" som är ett samarbete med Aktiveum i Ankarsrum, säger Veronica Palm.
De socknar som deltar i utställningen är de ursprungliga socknarna Tryserum, Gärdserum, Hannes, Blackstad, Dalhem, Ed, Gladhammar, Hallingeberg, Hjorted, Locknevi, Lofta, Odensvi, Törnsfall, Ukna, Västervik samt Yxnerum. Senare har socknarna Västra och Östra Ed, Loftahammar, Västrum samt Överum tillkommit.