Tjustleden bjuder på naturupplevelser

Den 20 mil långa Tjustleden genom Västerviks kommun erbjuder variation både när det gäller specifika naturupplevelser och var stigarna slingrar sig fram i landskapet. Vad sägs om fantasieggande stenformationer i Odensvi eller en välbevarad varggrop i Hallingeberg? Vandrar gör du på mossbeklädda stigar i gammelskog, längs med hyggeskanter eller i mer bergiga områden. Dessutom finns grillplatser och vindskydd för övernattning.

Hängesten utanför Karrum i Odensvi är en del av Tjustleden. Lättillgänglig med bil och väl värd ett besök även om man inte tänker vandra.

Hängesten utanför Karrum i Odensvi är en del av Tjustleden. Lättillgänglig med bil och väl värd ett besök även om man inte tänker vandra.

Foto:

Västervik2014-09-15 07:53


Det är många som letar sig fram till den märkliga jättestenen "Hängesten" vid Karrum i Odensvi. Istiden lämnade onekligen efter sig en hel del att häpnas över och både barn och vuxna har nog försökt att knuffa den stora bumlingen nedför kanten. Men det krävs antagligen en ny istid för att sätta den stenen i rullning.
Strax intill finns en liten bänk för vila och sedan en tid tillbaka ett hygge där hallon snart kommer växa i mängd. En bit bort leder stigen vidare genom gammelskog och efter ett tag ljusnar landskapet och en vattenspegel blir synlig mellan trädstammarna. Där finns både grillplats och ett rejält vindskydd för den som vill övernatta.
Detta är bara ett litet axplock av vad de 20 milen av olika vandringsetapper har att erbjuda.

Traktens sevärdheter
Tjustleden började som en idé hos en grupp natur- och vandringsintresserade medlemmar i Naturskyddsföreningen i Tjust i mitten av 1970-talet.
- Vi var en grupp som ofta vandrade och som tyckte att Västervik givetvis skulle ha en led som anslöt till Ostkustleden i söder och till den planerade Östgötaleden i norr, säger Bo Lewander som under många år varit aktiv inom Naturskyddsföreningen i Tjust, med ansvar för Tjustleden.
- Tanken var att göra det lättare för människor att komma ut i naturen och att visa på traktens olika sevärdheter och särdrag, såsom fornminnen, torpruiner och natursköna platser där rastställen med övernattning skulle erbjudas vandraren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om