Metoden har arbetats fram av landstinget i Kalmar län, som en del av satsningen "Tobaksfritt län 2025".
- Målet är att hela länet ska vara tobaksfritt år 2025. För att lyckas med det måste vi samverka med kommunerna, säger Marie Tigerryd, folkhälsosamordnare och projektledare för Tobaksfri Utmaning.
Under hösten lanserades metoden i Vimmerby och Gamleby, och nu är det dags för Västerviks gymnasium att anta utmaningen. Igår var landstinget på plats på skolan för att ge information och föreläsa för eleverna om konsekvenserna av tobaksanvändning.
- Vi försöker uppmana eleverna till att göra smarta val och utmana sig själva. Är man tobaksfri på gymnasiet så har man stor chans att vara tobaksfri längre fram i livet, säger Marie Tigerryd.
Tar ungdomarna till sig informationen?
- Ja, det tror jag. Vi har haft mycket diskussioner under dagen och eleverna verkar positiva till det här.
Jörgen Jonsson, gymnasiechef, menar att det är viktigt att skolan är med och bidrar till ett tobaksfritt samhälle.
- Oftast händer det något mellan högstadiet och gymnasiet, då är det många som börjar röka. Jämför man årskurs åtta med årskurs två på gymnasiet kan man se att det är stor skillnad.
Gymnasiet tittar just nu på att införa rökfri arbetstid, för att ytterligare markera vad som gäller.
- Det är redan rökförbud på skolans område, men vi vill bli ännu tydligare. Att röka under sin arbetstid är ingen rättighet, det gör inte att man klarar jobbet bättre utan snarare att man presterar sämre på sikt.
Av gymnasiets 1 100 elever räknar Jörgen Jonsson med att mellan 100 och 200 elever använder tobak. En av de som bestämt sig för att anta utmaningen är Ahmad Shah.
- Jag har rökt i fem år, men det kostar mycket pengar. Nu vill jag sluta helt, säger han.