Tommy gör helt unika gitarrer

Det började med att Tommy Petersson ville hitta en anledning till att hålla kontakten med sitt gamla band MBB från 60-talet. "Kanske skulle vi kunna bygga gitarrer tillsammans", funderade Tommy. - Det var för tre år sedan. Nu pratas vi vid flera gånger i veckan och träffas med jämna mellanrum. På köpet har det blivit en rad vackra gitarrer.

Tommy Petterson har jobbat som finsnickare och musiker i hela sitt liv. För tre år sedan började han bygga el- och basgitarrer.

Tommy Petterson har jobbat som finsnickare och musiker i hela sitt liv. För tre år sedan började han bygga el- och basgitarrer.

Foto:

Västervik2013-02-05 07:38


Gitarrerna är utsökta, detaljerade hantverk där varje enskilt instrument är helt unikt. De är sammansatta av olika träslag och har ett allseende öga av bärnsten. Ytterligare en detalj som gör dessa gitarrer så speciella.
- "Du måste ha ett öga på gitarren", sa en indier till mig, berättar Tommy Petersson. "Det betyder framgång".
Säkert hade han rätt, den där indiern. Tommys gitarrer har väckt uppmärksamhet. Men det är inte någon löpande-band-tillverkning precis. 100 arbetstimmar per gitarr - och det är antagligen lågt räknat.
- Jag har snart gjort ett tiotal gitarrer, både el och bas. I fortsättningen inriktar jag mig på basgitarrer, de ligger mig varmast om hjärtat, säger denne kunnige musiker och finsnickare.

Byggde segelbåt
Tommy Petersson föddes på Söder i Stockholm för drygt 66 år sedan. För 27 år sedan flyttade han och sambon Eva till Pataholm och tog över Tommys mormors hus. En flock islandshästar senare blev de tvungna att se sig om efter något större eftersom boendet blev för trångt.
- 1994 hittade vi gården här i Getterum. Här finns gott om plats men det tar tid att renovera alla byggnader.
I ett av uthusen står en segelbåt. Den har Tommy Petersson byggt själv under en femårsperiod.
- Jag jobbade både kvällar och nätter och finansierade båten med musikframträdanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om