Tommy lagar helst sin egen mat

Det märks att Tommy Svensson är ett välkänt namn. När han föreläser är det många i publiken som hört honom både en och flera gånger tidigare. Hans föreläsningar om mat, vad vi bör undvika och hur vi ska tillaga den, väcker stort intresse. Själv började han intressera sig för matens innehåll när hans dotter fick svår astma.

Vilka olika tillsatser man ska se upp med i mat är en av Tommy Svenssons hjärtefrågor. Mejeriprodukters olika fetthalter är en annan sak han ofta tar upp under sina föreläsningar.

Vilka olika tillsatser man ska se upp med i mat är en av Tommy Svenssons hjärtefrågor. Mejeriprodukters olika fetthalter är en annan sak han ofta tar upp under sina föreläsningar.

Foto:

Västervik2016-04-16 07:49


Tommy Svensson hade för lite sedan sin 19:e föreläsning i Vimmerby. Nummer 2 296 i ordningen totalt. Han har föreläst inom olika områden i 32 år, i huvudsak har det handlat om mat och tillsatser i mat. Han har också skrivit en krönika i vår tidning under flera år.

- Jag fyller 65 i december och kommer förmodligen inte skriva fler böcker. Men föreläsa ska jag fortsätta med så länge jag orkar.

Att Tommy Svensson är hemmahörande i Östergötland är inte att ta miste på när han tar till orda. Han har bott ungefär halva sitt liv i Norrköping, men är född i Ringarum och uppvuxen i Söderköping. På frågan hur han förkovrat sig inom området mat och tillsatser svarar han att han är självlärd.

- Jag har bara åttaårig grundskola. Som 14-åring började jag jobba i en plastfabrik. Det bästa jobb jag haft var när jag jobbade med förståndshandikappade, något jag gjorde en period efter lumpen.

Han har också jobbat som resemontör över hela världen, arbetat inom vården och varit fritidspedagog på en gymnasieskola.

Det som fick Tommy Svenssons intresse att rikta in sig mot mat var den bitestikelinflammation han fick i mitten av 1980-talet.

- Jag träffade då en näringsterapeut som såg till att jag la om kosten istället för att operera mig. Jag lärde mig att jag var tvungen att laga min egen mat, istället för att som tidigare äta allt möjligt skräp. Och jag kan säga att jag blev frisk från inflammationen.

Intresset för matlagning växte och Tommy Svensson började skriva kokböcker.

- Jag lagade också mat i Café Norrköping och startade företag tillsammans med en lärare. Han föreläste om miljöfrågor och jag lärde mig mycket av honom.

Intresset för mat och matlagning fördjupades när hans yngsta dotter fick astma.

- 1996 var jag på en föreläsning i Stockholm där läkaren sa att man inte kan födas med astma utan att det kunde bero på mononatriumglutamat, E 621. När vi plockade bort den tillsatsen i maten blev hon frisk.

Tommy Svensson blev nyfiken och började läsa in sig på området.

- Det var en helt ny värld som öppnade sig.

Efter att ha föreläst om miljöfrågor och skrivit flera handböcker i ämnet kost och hälsa fick han ett erbjudande om jobb som miljösamordnare i Krokoms kommun.

- Jag jobbade där i fyra år med att miljöanpassa kommunen.

Var har du fått din kunskap från?
- Jag är självlärd, har hela tiden läst på. Men det finns alltid folk som ifrågasätter, även om jag kan ge referenser.

Det är nu 15 år sedan Tommy Svensson började föreläsa på heltid. Han har också skrivit åtta böcker om tillsatser i mat, två svampböcker med fakta och matlagningstips samt fyra böcker om natur för förskolans pedagoger.

Vad är det som driver dig?
- Alla människor jag mött som blivit hjälpta. Det finns personer som blivit av med allergier, migrän och som fått bättre mage.

- Jag märker också att det händer en hel del nu. Det finns ett stort intresse för mat och tillsatser. Jag har till exempel fått utbilda personalen i en stor matbutik i Västervik, samt tittat över deras utbud så att det ska finnas alternativ för kunderna. Det tycker jag var ett fantastiskt initiativ av butikschefen.

Du fyller pensionär i slutet av 2016 - vad tänker du göra då?
- Jag hoppas få mer tid för fiske och sommarstugan, men jag tänker inte sluta föreläsa. Jag har också en spännande idé till en deckare - om det nu blir tid för fler böcker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om