Tomtar marscherade för välgörenhet

I lördags drog ett gäng med tomtar runt på stan, en blandning av vuxna och barn.Det var Rotary som arrangerade tomtepromenaden, ett nytt välgörenhetsprojekt för att få Västerviksborna att skänka pengar till sjukvård i Kenya.

Carolina Stalebrant hoppas att Tomteparaden ska bli en trevlig tradition.

Carolina Stalebrant hoppas att Tomteparaden ska bli en trevlig tradition.

Foto:

Västervik2017-12-10 15:30

I ett tält på Rådhustorget vimlade det av röda tomteluvor. Västerviks två Rotaryklubbar startade upp ett nytt välgörenhetsprojekt. Rotary hade köpt in ett stort antal röda dräkter i allehanda storlekar och alla som betalade startavgiften fick ta sin tomtedräkt med sig hem. Första gången på vad man hoppas ska bli en ny tradition.

-Det är ett trevligt sätt att samla in pengar på, säger Carolina Stalebrant, som ansvarade för projektet.

Sjukvård i Kenya

Pengarna man får in går till projektet "Rotary Doctors Sweden", där svenska läkare tjänstgör som volontärer i Kenya för att hjälpa till att bygga upp sjukvård i fattiga byar på landsbygden. I fortsättningen är det meningen att byborna själva ska bli utbildade och själva kunna sköta viss hälso- och sjukvård. Rotary satsar också pengar för att borra brunnar och ge människor tillgång till rent vatten, en förutsättning för att undvika sjukdomar. Att borra en brunn i Kenya kostar cirka 40 000 kronor och för 2 500 kronor kan en sköterska ge vård åt barn och mödrar under en hel månad.

En del av de insamlade pengarna kommer dock att stanna i Västervik.

- Vi kommer att skänka en del av pengarna till ett lokalt projekt för integration bland ungdomar i Västervik, säger Carolina Stalebrant.

Ny tradition

De cirka 30 deltagarna i paraden gick en promenad på en och en halv kilometer runt stan. Uppslutningen var lite mindre än man hoppats på, men de som var med var glada.

- Klart man ska vara med på det här, tyckte Amanda Krafft som promenerade runt med barnen Tyra och Emil.

Nästa år hoppas Rotary på fler deltagare. Det tar lite tid att bygga en ny tradition.

Åsa Thaberman

Här går starten på Västerviks första Tomteparad. Foto: Åsa Thaberman
Här går starten på Västerviks första Tomteparad. Foto: Åsa Thaberman
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om