Tonårspojkar frias för grov våldtäkt

Två tonårspojkar stod åtalade för grov våldtäkt efter att ha haft samlag med två minderåriga flickor i Västervik. Nu har pojkarna friats då det inte kan fastställas att de visste att flickorna var minderåriga.

Tingsrätten friar de två pojkarna för grov våldtäkt.

Tingsrätten friar de två pojkarna för grov våldtäkt.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2018-05-25 14:53

De två pojkarna, i övre tonåren, stod åtalade för grov våldtäkt. De hade erkänt att de hade haft samlag med två flickor som vid tillfället den 31 januari var under 15 år. De säger dock att de inte visste att flickorna var minderåriga. Enligt åtalet finns inga uppgifter om att det förekommit våld eller tvång i samband med händelsen i Västervik.

I förhör har flickorna berättat att de sagt till pojkarna att de var under 15 år. Något som går emot pojkarnas uppgifter. De säger bland annat att de hört en av flickorna säga att hon var 15 år gammal.

Tingsrätten bedömer att det inte kan fastställas att pojkarna visste att flickorna var minderåriga och inte heller att de hade skälig anledning att anta det.

En tredje pojke i övre tonåren stod åtalad för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt mot barn. Ett brott som innebär att man inte polisanmäler en våldtäkt som man vet om. Även han frias av tingsrätten.

En av pojkarna stod även åtalad för stöld och försök till stöld. Tingsrätten dömde honom, för båda brotten, till ungdomsvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!