Toppolitiker slutar i kommunen

Gunnar Jansson (S) trappar ned på politiken och lämnar posten som barn- och utbildningsnämndens ordförande efter valet 2018.

Gunnar Jansson. Foto: Ellinor Harrysson

Gunnar Jansson. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-04-04 12:50

Gunnar Jansson har hunnit samla på sig många år i barn- och utbildningsnämnden (BUN). Så många att det börjar bli svårt att hålla räkningen.

- Jag är säkert uppe i 20 år nu. Det har varit en lång period, med mycket som har hänt.

Nu väljer Gunnar Jansson att minska sitt politiska engagemang. Planen är att lämna ordförandeposten efter valet 2018. Han berättar att han har funderat på att trappa ned, och nu kändes det som rätt läge.

- En mandatperiod är en ganska lång tid, och jag blir 65 år 2019.

Men han överger inte politiken helt och hållet. Gunnar Jansson står fortfarande kvar på partiets lista till kommunfullmäktige.

- I övrigt beror mycket på valresultatet, det är för tidigt att säga.

"Fantastisk utveckling"

Det han minns starkast från sin tid i BUN är utvecklingen av förskolan.

- När jag började hette det dagis, och det handlade mest om omsorg. Nu har vi en förskola med en skolplan, vilket är en fantastisk utveckling.

Det finns många positiva bitar, men Gunnar Jansson har även varit med om en del tyngre beslut.

- Beslutet att lägga ner ett antal skolor på landsbygden var väldigt besvärligt. Men vi har även satsat på att bygga nya förskolor och skolor. Det har varit både plus och minus.

Vilka frågor har varit viktigast för dig?

- Det är svårt att peka ut någon enskild, alla frågor är lika viktiga. Vi ska ha en likvärdig skola där alla har samma möjligheter. Där är vi inte än, så det är en viktig fråga för framtiden.

Vid socialdemokraternas årsmöte förra veckan utsågs Marcus Fridlund till Gunnar Janssons ersättare. Om partiet gör ett tillräckligt bra val är det alltså han som blir ny ordförande i nämnden.

- Jag hade själv fört fram Marcus Fridlunds namn tidigare. Han har suttit sju år i nämnden och är en engagerad politiker, jag tror att det blir väldigt bra, säger Gunnar Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om