Tord Hjukström målar brett

30-årsjubilerar som konstnär i Mem.

Västervik2015-10-26 07:58


Sannolikheten att konstnären Tord Hjukström och hans sambo Iris Norman skulle bosätta sig på Norrlandet mellan Gamleby och Västervik är så försvinnande liten att den nästan inte finns. Ändå bor de i det stora huset med konst och musik i varje vrå sedan 30 år tillbaka.

Kanske är det de finstämda vinterlandskapen han är mest omtyckt och känd för. Stilla vita landskap med inspiration från både norrländska vidder och småländska hagar.

Men Tord Hjukström har även målat nakna kvinnor, abstrakta färgstarka uttryck och Rembrandtinspirerade tavlor med mycket symbolik.

Spretig och omöjlig att placera i ett fack, har flera recensenter tyckt genom åren. Och precis så vill konstnären själv ha det.

- En gång i tiden bildade jag konstgrupp med mig själv. Nu är jag 13 stycken.


När Tord och Iris inte hittade ett lämpligt hus i hemtrakterna runt Sorsele i Lappland drog Iris ut en tidning ut den fyra meter långa bokhyllan i biblioteket. Bläddrade och satte fingret på en annons om ett hus som var till salu. I Västerviks kommun.

- Jag åker nästan aldrig till Stockholm men just den där gången skulle vi till en konstutställning i Stockholm. Då passade vi på att åka ner och titta på huset på Norrlandet.

- Ja, det var ju inte mycket att tveka på, säger Tord Hjukström med sin tydliga norrländska dialekt.

- Det där var 1984 men vi flyttade inte in förrän året därpå. Hösten 1985 hade jag min första konstutställning här.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om