"Heta vågor genom unga kroppar" är en roman baserad på minnen från Torgils ungdomstid på sjuttiotalet. Han växte upp på en lantlig idyll strax intill Riksettan, som E4-an hette då, utanför Nyköping. Där arrenderade fadern ett lantbruk med djur och spannmål.
De tidiga ungdomsåren var det mopeden som gällde för att ta sig till närmsta stad. När han senare skaffade egen bil, fick han större aktionsradie och ett socialt liv fyllt av nöjen och umgänge med likasinnade.
Då, som nu, var det viktigt att bilen gavs en personlig stil och att den innehöll en musikanläggning som på kvällarna kunde sprida ungdomskulturen på stadens gator och torg. Helst skulle den också ha tillräckligt med kraft i motorn för att åstadkomma ordentliga däcksskrik vid trafikljusen.
Raggare och dans
Torgil deltog i de flesta gemenskaper som fanns i trakten, från gammeldans i nedlagda skolor till raggargäng. Ena kvällen var det bilkortege i jeanskostym längs Storgatan, andra kvällar var det kavaj på dansrestaurang.
- Raggarrundan gick till som i de flesta andra städer i Sverige, tror Torgil.
- Tjejerna stod utmed trottoarerna. Fanns intresse fick de åka med och fika, käka korv eller dansa, sedan var det inget mer med det, säger han med ett menande leende.
Musiken var en stor del av såväl raggarlivet som dansupplevelserna. Mest var det LP-skivor med symfonirock, hårdrock och proggmusik som avlyssnades på grammofoner och hi-fi-anläggningar med hemmasnickrade högtalare.
Studietiden
Torgils uppväxt på gården kom att handla mycket om, förutom lantbruk, även bilar och motorer. De första skolåren gick han i Kyrkskolan inte långt från hemmet. Dock hade många av hans klasskamrater besvärligare väg till skolan.
- De flesta eleverna kom från Enstaberga, ungefär en kilometer från skolan, och de var tvungna att cykla över den redan då trafiktäta Riksettan, berättar Torgil och fortsätter:
- Det fanns ju inga skolpoliser på den tiden och det var ibland milslånga bilköer innan motorvägen byggdes.
Realskolan och gymnasiet genomgick Torgil i Nyköping, varefter han, vid sidan av att vara behjälplig med lantbruket, också påbörjade sitt yrkesliv på SAAB i Nyköping. Han fortsatte sedan studera på tekniskt gymnasium i Katrineholm.
Sjuttiotalet blev en tid med dans och raggargäng. Torgil ägde själv ingen raggarbil/amerikanare, men en kompis var i stort sett uppvuxen med dessa bilar.
- På fritiden renoverade han amerikanare. Det såg ut lite som "Roy och Rogers mack" där, fast värre, skrattar Torgil.
Under den här tiden stod gammeldansen högt i kurs, och Torgils mor hade sett till att han lärde sig detta via olika danskurser, där också flera av hans kompisar gick för att lära sig stegen. Överallt varvades foxtrot och gammeldans vid olika tillställningar och tack vare kurserna hade Torgil lätt att få kontakt, han vågade ju bjuda upp.
Torgils systrar, som var mycket kulturintresserade, tog också ofta med Torgil på teater under skoltiden, vilket ledde till att han idag, långt senare, ännu har teatern som ett stort intresse i livet
Giftermål
När Torgil var i tjugoårsåldern träffade han Majvor som gjorde praktik som farmaceut i Katrineholm. Torgil fick arbete på Scania i Södertälje och Majvor började läsa i Uppsala, men kärleken höll i sig.
Torgil fortsatte studera elektronik i Linköping och började sedan arbeta som projektledare på Televerket i Norrköping, där han också verkade fackligt, bland annat med förhandlingar och i fackstyrelsen. Under året 1981 till och med 2011 var han en kugge i digitaliseringen.
År 1981 var det dags för giftermål i Hjorted. Majvor är nämligen uppvuxen i Gissebo utanför Hjorted och 1984 skaffade de villa i Katrineholm.
- Bröllopsresan genomfördes i en gammal skraltig Datsun, berättar Majvor. Vi hade fått en reskassa av Torgils föräldrar, men redan i Eksjö gick generatorn sönder och det mesta av pengarna försvann.
- Det blev i alla fall ett besök på Liseberg i Göteborg, fortsätter Majvor, men dansen där fick vi ställa in, då jag blev dålig efter att ha åkt "Loopen".
- Vi skulle äta på restaurangen på Liseberg efteråt, tillägger Torgil. Men eländet bara fortsatte. Vi blev utan mat därför att personalen hade blivit osams. Restaurangen stängde och vi fick gå därifrån.
Föreningsmänniska
Första barnet, Anders, föddes 1983 och andra barnet, Annica, 1986. Familjen trivdes utmärkt i sin villa i Katrineholm där Torgil även var med i styrelsen för bostadsrättsföreningen.
Torgil har hela sitt liv varit föreningsmänniska. Förutom bostadsrättsföreningen var han aktiv i en kör och styrelsemedlem i Katrineholms Riksteaterförening. Han var också nattvandrande förälder när barnen var i tonåren och var den som bland annat arrangerade föreläsningar med exempelvis polis och präster.
År 2009 gick Torgil en skrivarkurs i London och i hemtrakten. Resultatet blev en slags science fiction, färdig 2010, som fick titeln "Framtiden från Konigsberg". Året därpå kom "De nya visionärerna" - en framtidsvision av Katrineholm ett antal decennier fram i tiden.
Efter att Torgil slutat på Telia, började han en konsulttjänst på Poolia. Majvor fick sedan en tjänst i Västervik och då fadern i Gissebo hade avlidit 2011, provade Majvor att flytta dit. Efter att sedan tjänsten på Poolia tagit slut för Torgil, och det var svårt att få jobb i 60-årsåldern, bestämde sig makarna för att flytta till Gissebo permanent år 2015.
Som den föreningsmänniska han är kastade Torgil sig genast ut i föreningslivet på orten. Han gick med i kyrkokören i Hjorted, och blev även engagerad i Getterum-Gissebo intresseförening, där Majvor var styrelsemedlem. Tack vare kören kom han också med i församlingsrådet inom kyrkan i Hjorted. Han är också ersättare inom kyrkofullmäktige i Södra Tjusts pastorat.
Teaterordförande
Som teaterintresserad blev han snart medlem och styrelsemedlem i Västerviks Riksteaterförening. Han deltog i Riksteaterns kongress och blev 2016 invald i Riksteatern Kalmar län, där han idag är vice ordförande. I Västerviks Riksteaterförening blev han nyvald ordförande i våras, och är där en stark kraft i styrelsen.
Torgil har också varit med och spelat teater inom kyrkan. Under hösten var han en av deltagarna i föreställningen "Luthers ungar".
Torgil är mycket filosofiskt intresserad och var bland annat initiativtagare till utställningen för en tid sedan på Stadsbiblioteket om Martinus Thomsen från Danmark - filosof och författare.
I dagarna kom Torgil alltså ut med sin senaste bok, sin första publicerade roman, "Heta vågor genom unga kroppar", som är en omarbetad version av den år 2016 tillkomna "Mitt 70-tal".
- Att skriva böcker är helt på hobbynivå, säger Torgil, men tillägger att han redan börjat skriva på nästa bok.
- Det intressanta är själva skrivandet, avslutar Torgil, inte att ge ut den. Det ser jag bara som en bonus.