Träbåtsmingel i Fiskarhamnen

I lördags var det träbåtsmingel i Fiskarhamnen i Västervik. Ett antal träbåtsentusiaster träffades, pratade båt och visade upp sina skönheter.

Christer Larsson och Therese Karlsson är ute med båten fler gånger i veckan. Foto: Åsa Thaberman

Christer Larsson och Therese Karlsson är ute med båten fler gånger i veckan. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-05-30 15:00

I en Westinsnipa sitter Christer Larsson och Therese Karlsson och dricker kaffe. Båten är från 70-talet och har varit fiskebåt i Händelöp.

– Det är en riktig båt säger Christer Larsson och berättar att han lägger mycket tid på båten, men att den också används mycket.

– Vi är ute flera gånger i veckan säger Therese Karlsson.

Hobbyjobb

Kaj Heed har haft träbåt i 15 år och tycker inte att man kan kalla det jobb.

– Det är ju ”hobbyjobb”, nåt man tycker är roligt, då får det ta tid.

Hans båt är en ”Anders Magnus” som är byggd av Anders Magnus Nilsson på Händelöp, en känd båtbyggare som var verksam för 100 år sedan.

En historia för varje båt

Längre ut på kajen ligger Carina Andersson Sarge och Bosse Hoffsten och spelar ”Sjösala vals” på vevgrammofon. Båten de sitter i är byggd av Carinas morfar.

– Han köpte en hel ek 1951, den sågades ner och drogs med häst över Gamlebyviken. Sen fick han låna konsul Häggblads garage att bygga båten i. Vissa delar är tillverkade i en tvättstuga som han ockuperade för ändamålet, berättar Carina Andersson Sarge.

– 1964 var han färdig, ”allt går, det tar bara lite längre tid” var morfars valspråk. När motorn sedan gick sönder tog han pengarna som han sparat till sin egen begravning för att köpa en ny motor.

Det finns en historia kring varje träbåt.

Det finns en historia bakom varje träbåt.
Det finns en historia bakom varje träbåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om