Traditionell hembygdsdag i Överum

Sedan mitten av 1990-talet har Överums Hembygdsförening varje år arrangerat en hembygdsdag. Det har också med åren blivit en hemvändardag, då Överumsbor i förskingringen återvänder till sin gamla hemort. Cirka 300 personer kom till söndagens hembygdsdag vid bruksmuseet.

Veterantraktorer uppställda utanför museet.

Veterantraktorer uppställda utanför museet.

Foto:

Västervik2016-08-09 15:00

Dagen till ära var såväl bruksmuseet som hembygdsmuseet öppna hela dagen. Det var många som passade på att besöka museerna för att beundra alla gamla föremål som finns bevarade där som exempelvis plogarna.

Speciellt intresse röner alltid den stora stångjärnshammaren av tysk modell som finns i bruksmuseet. Den var vanlig i vårt land på 1850-talet och användes bland annat för utsmidning av det grövre stångjärnet.

Utanför museet spelade ”25 öre Blandat” medryckande låtar på dragspel, gitarr och bas. Strax intill visade Västerviks Modellflygklubb upp ett par av sina fantastiska modellflygplan.

Ankracet inställt

– Mycket mer finns att se här idag, men tyvärr så blev ett av våra populära arrangemang inställt. Ankracet var helt omöjligt att genomföra på grund av den torra sommaren. Det finns nämligen inget vatten i forsen som i vanliga fall rinner i en strid ström, sa Lars Landstedt från hembygdsföreningen.

Men en hel del annat fanns att se och sysselsätta sig med. Veterantraktorer, hantverk, lotterier och servering. Den som ville kunde passa på att äta kolbullar som gjordes över öppen eld. De liknar mest små raggmunkar med fläsk till.

Räddningstjänsten fanns på plats och barn och vuxna fick prova på att släcka en tänkt brand.

Motorcyklar och konst

Vid Pavelund, en stuga strax intill bruksmuseet som används som hembygdsmuseum, fanns en gammal hästkärra och motorcyklar uppställda och bland dem en unik moped, en Cuccioli från 1954.

En mindre konstutställning var också anordnad i en lokal i anslutning till bruksmuseet. Agneta Frisk och Ellen Ege ställde ut några av sina verk.

Lennart Adolfsson från hembygdsföreningen demonstrerar stångjärnshammaren. Foto: Sven-Olof Nilsson
Lennart Adolfsson från hembygdsföreningen demonstrerar stångjärnshammaren. Foto: Sven-Olof Nilsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om