Träffpunkten breddar sin verksamhet

De ungdomar som har fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen behöver extra stöd . Därför satsar kommunen brett för att ge ungdomarna svar.

Parwana Noori, Christina Odh, Hans Söderberg och Peter Lind finns på plats för att ta emot på Träffpunkten

Parwana Noori, Christina Odh, Hans Söderberg och Peter Lind finns på plats för att ta emot på Träffpunkten

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-02-18 11:00

Sedan tidigare har kommunen en mötesplats för ensamkommande barn. Mötesplatsen, som kallas Träffpunkten, ligger i före detta Centrumgården i centrala Västervik. Hit kan de ensamkommande gå för att få hjälp med läxor eller bara umgås.

Från och med nu öppnar Träffpunkten upp sin verksamhet även för de ungdomar som har fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen.

– Tidigt i höstas fick vi signaler från gymnasiet om att personalen kände oro för ungdomarna. De kom till skolan med mycket frågor om nya gymnasielagen, boende, om familjer skulle komma hit och försörjningsstöd, säger Gunilla Månsson, enhetschef för ensamkommande barn vid Västerviks kommun.

Många frågor som gymnasiets personal fick, kunde de inte svara på, enligt Gunilla Månsson. Därför tog gymnasiet, integrationsgruppen samt kommunens verksamhet för ensamkommande barn, ett gemensamt beslut om att möta ungdomarnas behov.

Varje tisdagseftermiddag finns handläggare från integrationsgruppen och gymnasiemedarbetare på plats. Tanken är att ungdomarna ska kunna komma dit för att prata och umgås.

– Det här är en grupp som har fallit mellan stolarna och som det finns mycket risker kring. Det här är ett sätt att säkerställa att ungdomarna har ett ställe att gå till, där det finns folk att prata med. Vi lyfter in vår verksamhet för att kunna möta upp deras frågor och se hur vi kan hjälpa dem, säger Kirsi Sedell Masters, chef för integrationsverksamheten inom Västerviks kommun.

Många av ungdomarna som fått tillfälligt uppehållstillstånd är fortfarande oroliga och har många funderingar om framtiden. Träffarna ger utrymme för samtal.

– De ska enkelt kunna prata med kuratorn eller någon från integrationsgruppen. Det behöver inte vara så uppstyltat och laddat. Men vi vill inte att det här ska bli något jättestort, Träffpunkten ska vara de ensamkommandes plats, säger Gunilla Månsson.

Varje tisdag eftermiddag är Träffpunkten öppen för ungdomarna som fått tillfälligt uppehållstillstånd.

Verksamheten har precis dragit i gång och till den första träffen kommer en studievägledare och en socialsekreterare. Träffpunktens ungdomshandledare Peter Lind finns alltid där, men vem som kommer från gymnasiet respektive integrationsgruppen kommer att variera. Exakt vad träffarna kommer att ge är svårt att säga, det får tiden utvisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om