Den trätekniska utbildningen leds av Träcentrum i Nässjö i samarbete med Arbetsförmedlingen.
Larry Wijk som jobbar som företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen kan intyga att det finns ett stort behov av arbetskraft inom finsnickeribranschen.
– Jag har blivit helt nedringd av företag som söker efter personal, säger han. Främst beror det på pensionsavgångar många som arbetar inom den här branschen har kommit upp i åldrarna, men det fyller inte på tillräckligt mycket underifrån.
Leder till jobb
Arbetsförmedlingen inledde en dialog med Träcentrum i Nässjö och i januari startade en ny arbetsmarknadsutbildning i träteknik på Västerviks gymnasium.
– Vi vill finnas där det finns ett behov, och det vet vi att det gör i den här området. Målet är att utbildningen ska leda till en anställning, säger Marie Palm från Träcentrum.
Utbildningen har åtta platser och deltagarna har sökt sig dit via Arbetsförmedlingen.
– Vi kan nästan garantera att man får jobb efter den här utbildningen, det gäller bara att hitta en bra matchning, säger Larry Wijk.
Mix av unga och vuxna
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Gunnar Jansson ser positivt på att unga och vuxna elever får samsas om lokalerna på gymnasiet.
Mixen av unga och vuxna fungerar väldigt bra och ökar motivationen hos de yngre eleverna.
Rektor Dennis Fagerudd ser också positivt på att utbildningen är förlagd på gymnasiet.
– Vi ser bara fördelar med det. Det skapar en bra dynamik.
Larry Wijk berättar att behovet är extra stort inom CNC. På Västerviks gymnasium har man nyligen köpt in en ny CNC-modul för att på ett bättre sätt matcha dagens industri.
– De senaste fyra-fem månaderna har tio företag i länet gått ut med att de söker CNC-operatörer.
I utbildningen ingår fyra veckors APL (arbetsplatsbelagd utbildning) som ger en naturlig koppling till företag som planerar att rekrytera.
– Vi har en väldigt tight dialog med arbetsgivare i närområdet, säger Larry Wijk.