Tränar räddning i eld, rök och värme

Västervik har en av Sveriges modernaste övningsanläggningar.

I övningstornet tränas nedfirning och räddning från stege, man kan även träna på att bryta sig in i en lägenhet där det brinner.

I övningstornet tränas nedfirning och räddning från stege, man kan även träna på att bryta sig in i en lägenhet där det brinner.

Foto:

Västervik2015-12-28 14:08


Brandmannen Christian Fridsta går in i "kontrollrummet" i den grå bunkerliknande byggnaden bakom brandstationen i Västervik. Efter en knapptryckning är anläggningen aktiverad och med en fjärrkontroll styr han över eld och rök, grad av värme och tid. Det är dags för övning.

För den overallklädda landstingspersonalen med röda hjälmar har det efter en teoretisk genomgång blivit dags att träna brandsläckning på riktigt. En efter en går de in i "köket" i övningsanläggningen, greppar brandsläckaren och släcker elden i den gasspis som står i ljusan låga.

- Den här anläggningen är väldigt flexibel med olika övningar att välja på, säger Christian Fridsta.

- Dessutom går den att anpassa till olika grupper. Här tränar inte enbart brandmän. Vi utbildar till exempel även personal inom kommun, landsting och privata företag.


Räddningstjänsten i Västerviks kommun har sedan några år tillbaka en av Sveriges modernaste rökdykningsanläggningar. Det är nämligen få anläggningar där gasol används istället för brännbara material när det gäller att skapa kontrollerad eld.

Det har tidigare funnits en äldre övningsanläggning på området, byggd av containrar och betong i slutet av 1990-talet. Där eldade man med fibrösa material, så som träpallar och liknande. Eftersom det inte var bra varken ur hälsosynpunkt eller miljösynpunkt, började man för några år sedan se sig om efter bättre alternativ.

- Kraven var att den nya anläggningen skulle vara bättra anpassad till våra träningsbehov, säker att träna i för externa kunder samt miljövänlig, säger Christian Fridsta.

- De här tankarna passar även in i "Friska brandmän", ett nationellt projekt för att förbättra arbetsmiljön för brandmän. Eftersom vi måste träna rökdykning fyra gånger per år innebär det en ökad hälsorisk att träna där vi eldat med fibrösa material.

Inspiration och idéer fick man bland annat från ett studiebesök i Sheffield i England, där man använde gasol för att kontrollera graden av eld och värme.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om