Boken tar i början med läsaren till 1870-talets Blekhem, utanför Almvik. Tillbakalutad mot en skrovlig ek sitter berättaren, en majmorgon och tittar på ett tumlande blåkråkepar i parningsflykt och lyssnar på en mellanspett som söker efter spindlar och larver i ekens bark. Han drar sig till minnes att en granne sett den svarta storken flyga innåt skogen. När dagen sedan blivit kväll tar berättaren sig ner till starrmarkerna för att lyssna till dubbelbeckasinernas spel.
Tre försvann
Det är knappt 150 år sedan och nu återfinns ingen av de fågelarterna i Tjustbygden. Det är det som Claes Siöstedts bok handlar om, vad det var som gjorde att några vanliga och några mindre vanliga fågelarter försvann från Tjust.
I boken pekar han på vilken betydelse som det moderna lantbruket har haft för betydelse för att arterna har trängts undan mer och mer.
-De utbredda ädellövskogarna var rika på insekter. Ypperliga häckningsplatser för blåkråkan som gillar torra solöppna hagmarker och för mellanspetten som fann bra miljöer för sitt födosök.
Blåkråkan försvann från Tjust på 1920-talet. Den sista häckningen i Sverige var på Fårö 1967. Sedan dess har aret varit borta. Även mellanspetten försvann från Sverige under senare delen av 1900-talet och den sista häckningen av svart stork var 1983, i Östergötland. Bara dubbelbeckasinen finns kvar i landet men den återfinns inte i Tjustbygden.
Att fågelarter försvinner märker gemene man inte av. Helt plötsligt är de borta och saknade av få.
Boken är uppdelad i två delar, den första berättar om landskapet och bruket av mark och skog, hur de senaste 100 åren av förändrat bruk har lett till att insekter och fåglar försvinner från Sverige. Den andra delen beskriver de fyra fågelarterna ingående.
Det är Claes Siöstedts fjärde bok.
-Den här boken tog mig sex år att skriva. Jag tar god tid på mig och jag letar efter mycket fakta innan jag skriver, säger han.
Det går inte att ta miste på att han har gjort mycket efterforskningar i litteraturen. 16 sidor av boken refererar till fågelböcker och fågelforskning samt böcker om kulturlandskap i förändring.
För den som är intresserad av historia och natur är detta en fantastisk bok att läsa under våren. Både att bli inspirerad av men också att försöka förstå vilka nuvarande fågelarter som inte finns kvar i Tjustbygden om hundra år och vad det i så fall berott på.
Boken är utgiven på Atremi förlag och har många fina illustrationer bland annat av Gunnar "Gebbe" Björkman.