Tre län kan få dela på helikopter

Det finns ett behov av en ambulanshelikopter i sydöstra sjukvårdsregionen, men det finns också många frågetecken som måste rätas ut. Det slår en utredning fast.

I dag har vården i Kalmar län inte tillgång till en fast ambulanshelikopter. Nu utreds ett samarbete med grannlänen Östergötland och Jönköping.

I dag har vården i Kalmar län inte tillgång till en fast ambulanshelikopter. Nu utreds ett samarbete med grannlänen Östergötland och Jönköping.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-01-03 06:00

Behovet av ambulanshelikopter har diskuterats i många år. Å ena sidan kan snabba sjukhustransporter i kritiska lägen vara livsavgörande, å andra sidan kostar det att driva en helikopter. I dag har vissa län i landet helikopterresurser – andra har det inte.

Inte minst Kristdemokraterna i Kalmar län har under flera år varit kritiska och menat att det finns en ojämlikhet i vården. I dag händer det att Kalmar län begär ambulanshelikopter via SOS Alarm. Då får man kontrollera med andra län, bland andra Uppsala, om det finns helikopter tillgänglig.

I våras väcktes frågan om sydösta sjukvårdsregionen med länen Kalmar, Jönköping och Östergötland skulle kunna starta en gemensam helikopterverksamhet. I november presenterades en första utredning – och man beslutade gå vidare med en ny djupare utredning som ska vara klar i september i år.

Den första utredningen slår fast att man skulle ha nytta av en ambulanshelikopter. Avstånden är långa i regionen, och ibland är vägstandarden inte bra. Med en helikopter skulle patienter i kritiska lägen snabbare få vård på universitetssjukhuset i Linköping.

Vad utredningen inte tar ställning till är om ambulanssjukvård är ett kostnadseffektivt sätt att bedriva sjukvård.

– Det är väldigt höga kostnader. Vi måste väga det mot de andra behov och prioriteringar som finns i vården, säger Regionstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S).

Han vill avvakta den kommande utredningen innan han tar ställning i frågan.

En fråga som man behöver undersöka närmare är till exempel vilka investeringar som krävs. I dag har Västerviks sjukhus, liksom de flesta sjukhus i regionen, ingen landningsplats för helikopter.

– Här i stan har vi löst det några gånger så att helikopter landat i Mommehål eller vid gymnasiet, och så har vi haft en ambulanstransport från sjukhuset. Ska man få full nytta av en ambulanshelikopter så vill man slippa att lasta i och ur en ambulans, säger Karl Landergren, ordförande i Regionsjukvårdledningen.

En fråga som man behöver ta ställning till är var helikopter ska placeras. Bland annat nämns Linköping och Västervik, men två mittpunkter pekas ut om man vill minimera transporttiderna: Kisa eller Eksjö.

En transport från Västervik till Universitetssjukhuset i Linköping skulle ta mellan 45 och 53 minuter, med helikoptern posterad i Kisa eller Eksjö, mot 94 minuter med vägambulans. Störst skulle dock vinsterna vara orter i södra Kalmar län och på Öland. En akuttransport från Böda till Linköping skulle kunna kortas med över två timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!