Tre studenter med helt olika framtidsplaner

Jobba, resa eller plugga direkt efter studenten. Det brukar vara de vanligaste alternativen för 19-åriga ungdomar, så även för Martin, Jennifer och Ida. Tre, snart, nybakade studenter med olika planer för hösten och framtiden.

Martin Hammerman, Ida Wiman och Jennifer Holm tar studenten efter tre år på Västerviks gymnasium. Nu väntar sommarjobb, sedan studier eller jobb till hösten. Foto: Lena Dahlberg

Martin Hammerman, Ida Wiman och Jennifer Holm tar studenten efter tre år på Västerviks gymnasium. Nu väntar sommarjobb, sedan studier eller jobb till hösten. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-06-14 13:00

Martin Hammerman, Gamleby, känner att han hittat det yrke han vill fortsätta utvecklas inom. Jennifer Holm, Gamleby, upptäckte nya sidor hos sig själv under gymnasiet och vände olusten inför matte och NO till något intressant. Ida Wiman, Västervik, är supernöjd med sig själv. Hon har nått mål som för några år sedan såg omöjliga ut.

– Tro på dig själv. Det är viktiga ord jag fått på vägen. Så viktiga att jag tatuerat in dem här, säger Ida och visar skriften i engelska på foten.

Kock vid Medelhavet

Martin Hammerman tar snart studenten från Restaurang- och livsmedelsprogrammet. En utbildning han valde eftersom han har ett stort intresse för matlagning.

– Det har varit en bra utbildning med bra lärare. Men många byter bransch efter gymnasiet, de tror det är en slapp utbildning men upptäcker att det är mycket jobb.

Praktiken har Martin Hammerman gjort på Torget1, Västerviks Stadshotell och Gripsholms värdshus. I sommar ska han jobba på Smedjan, till hösten blir det jobb som lunchkock på Vimmerby Bowlinghall.

– Där ska jag förmodligen vara i två år. Sedan tänker jag söka kockhögskolan i Grythyttan, Örebro eller Kristianstad.

Drömmen är en egen restaurang vid Medelhavet.

– Jag kände det när vi var på klassresa till Mallorca. Den platsen och de råvarorna – där vill jag jobba!

Fortsatta studier

Jennifer Holm har läst Naturvetenskapligt program. Hon säger att hon gillar att plugga och såg ”natur” som en utmaning – eftersom hon inte var så förtjust i vare sig matte eller NO-ämnen.

– Det har faktiskt blivit bättre under de här åren, nu tycker jag de ämnena är riktigt intressanta.

Till hösten har hon sökt Internationellt arbete, inriktning Globala studier, i Jönköping.

– Jag hade egentligen tänkt bli läkare, men hittade den här utbildningen av en slump – och den handlar precis om det jag brinner för; mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.

I sommar ska Jennifer jobba på ett äldreboende i Gamleby.

– Det ska bli kul att prova att bo själv i höst, men jag gillar Tjust så jag kommer tillbaka och hälsar på!

Tacksam för bra stöd

Ida Wiman har läst Vård- och omsorgsprogrammet, inriktning psykiatri. Hon valde en praktisk utbildning eftersom hon var skoltrött.

– De här åren blev dock tuffare än jag trodde. Svåra ämnen och högt tempo. Men jag ville inte komma efter så jag har legat i. Jag har hela tiden haft som mål att klara studierna och att ta studenten – det kan jag tacka min familj och min assistent Agnetha Wiström för. Hon stöttade mig under högstadiet, och har betytt mycket för att jag skulle klara även gymnasiet.

Ida ska sommarjobba på Korallen, där hon både praktiserat och arbetet tidigare.

– Skönt att veta att det finns jobb att få. Längre fram vill jag gärna jobba som personlig assistent. Drömmen är att jobba på ett barnhem i Afrika. Jag har insett att det alltid finns de som har det värre än vad jag har haft det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om