Tredje generationen "Åhmans"

Kanske hade Niclas Åhman haft en karriär som hockeyspelare om inte kroppen sagt ifrån. Nu driver han istället vidare arvet från farfar Henry "Olle" Åhman: snabbmatsrestaurangen med samma namn som funnits sedan slutet av 1950-talet och som blivit en institution i Västervik.

Niclas Åhman är tredje generationen "korvgubbe". Det var farfar Henry "Olle" Åhman som startade Åhmans 1959. Jobbet tar en stor del av Niclas tid, de tre sönernas hockey fyller resten av familjens schema.

Niclas Åhman är tredje generationen "korvgubbe". Det var farfar Henry "Olle" Åhman som startade Åhmans 1959. Jobbet tar en stor del av Niclas tid, de tre sönernas hockey fyller resten av familjens schema.

Foto:

Västervik2014-05-17 04:05


Det finns nog ingen med rötterna i Västervik som inte känner till "en grillad med hälften av varje och en halv oäk". Ett begrepp i korvkiosksammanhang som står sig än i dag. (Översättning: en tjock grillkorv med hälften mos, hälften pommes och räksallad).
- Det farfar Henry gjorde är fortfarande grunden i vår verksamhet. Han tillverkade mycket själv och det har vi fortsatt med. Något som ger bra kvalitet och som gjort att vi finns kvar - dessutom på två ställen i samma stad. Bara det är unikt!

Egen tillverkning
Henry Åhman var egentligen murare men fick amputera ena benet efter en olycka. Eftersom han inte kunde fortsätta som murare fick han genom Västerviks kommun hyra korvkiosken vid järnvägsstationen. Efter införskaffande av korvrock och vit mössa startade han sin nya karriär 1959.
- Det fanns många små korvkiosker på den tiden så för att utveckla företaget började han tillverka senap: Västerviks-senap. En produkt som finns än i dag, men som numera tillverkas på annan ort.
- Han breddade menyn, gjorde eget mos och startade bageri i Brevik, dit även senapstillverkningen flyttades, berättar Niclas Åhman.
- Och han började med milkshake och mjukglass - något vi fortfarande gör från grunden.

Från hockey till mat
I början av 1990-talet tog Bo Åhman över företaget. Son till Henry och pappa till Niclas. När Resecentrum skulle byggas om revs den gamla korvkiosken och "nya" Åhmans byggdes upp inom samma område.
- Vi passade då på att bygga till sittplatser. Pappa drev sedan vidare företaget på samma sätt som farfar gjort, mån om att behålla det koncept som visat sig fungera bra.
För sju år sedan tog Niclas Åhman över familjeföretaget. Ett yrkesval som inte var självklart, men som vuxit fram.
- Jag har sommarjobbat på Åhmans sedan jag var 15, men varit väldigt inriktad mot hockey. Efter gymnasiet spelade jag i A-laget i Västervik, sedan flyttade jag till Värnamo 1996 och spelade där under två säsonger.
- Jag flyttade tillbaka till Västervik 1998 och fortsatte med hockey två säsonger till. Ville satsa hårt för att se hur långt jag kunde gå, men kroppen höll inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om