Trendbrott: Skolresultaten vänder upp

I år var det större andel niondeklassare som gick ut grundskolan med gymnasiebehörighet än 2017 och 2016.

Ewa Myhrén, grundskolechef i Västerviks kommun.

Ewa Myhrén, grundskolechef i Västerviks kommun.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-09-28 22:00

Det var glädjande siffrorna som presenterades på fredagseftermiddagen. Västerviks kommun har haft bekymmer med sjunkande resultat i grundskolan de senaste åren, men det blev ingen fortsättning på den trenden vid läsårets slut i våras. Jämfört med 2017 steg det genomsnittliga meritvärdet från 206,4 till 217,4, och gymnasiebehörigheten steg från 71,7 procent till 77,4 procent.

Grundskolechef Ewa Myhrén säger att det är svårt att peka ut enskilda faktorer både till att resultaten föll under några år, och att de stiger nu.

– Vi har sett samma trender på riksnivå.

Däremot räknar hon upp en rad insatser som genomförts för att höja resultaten. Det handlar om allt från lovskola och läxhjälp till insatser inom elevhälsan.

– Det är ett otroligt jobb som har gjorts ute på skolorna, säger hon.

Ewa Myhrén säger att hon är försiktigt positiv när det gäller möjligheterna till ytterligare förbättringar. En digitaliseringssatsning pågår i grundskolan, med investeringar i små bärbara datorer, Chromebooks. I de lägre årskurserna ska det gå en dator på två elever. När de blir äldre ska alla elever ha tillgång till en dator.

– Det jag fått höra när besökt skolor och pratat med elever är att de känner sig mer delaktiga i lärandet, säger Ewa Myhrén.

Inte minst att skriva har blivit roligare, säger många elever.

– Jämfört med papper och penna så kan de skriva snyggt från början, och de har fått tillgång till samma verktyg som vi vuxna har, säger Ewa Myhren, men lägger till:

– Ny teknik löser inte allt. Papper och penna kommer inte att försvinna ur skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om